Особливості вибору методу для експертного оцінювання ефективності системи авіаційного пошуку і рятування

  • Чумаченко С. М. Національний університет харчових технологій
  • Черепньов І. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
  • Маринін А. І. Національний університет харчових технологій
  • Мошенський А. О. Національний університет харчових технологій
  • Струнін І. В. Національний університет харчових технологій
  • Пісня Л. А. Національний університет харчових технологій
Ключові слова: метод експертних оцінок, САПіР, попарні порівняння, експертиза

Анотація

Протягом останніх 70 років почав інтенсивно створюватися метод експертних оцінок як науковий інструмент аналізу проблем, які складно формалізуються. В даний час в нашій країні і за кордоном цей метод широко застосовується при вирішенні різних складно формалізуємих проблем, пов'язаних з створенням сучасних зразків озброєння, управлінням складними організаційнотехнічними системами та ін.
Анкетування й інтерв'ювання, мозковий штурм, дискусія, нарада, оперативна гра, сценарій та інші – такі різновиди методу експертних оцінок застосовуються для вирішення типових завдань. У більшості випадків найбільший ефект досягається за рахунок комплексного застосування декількох видів експертизи.
Кваліфіковане застосування методу експертних оцінок значною мірою залежить від способу збору й обробки відповідей цілеспрямовано сформованої групи фахівців.
Методи колективної роботи експертної групи припускають отримання узагальненої думки в ході спільного обговорення і вирішення поставленої задачі всіма експертами.
Спершу обираються "потенційні" фахівці, які за своїми професійними якостями можуть бути залучені до роботи в ролі експертів. Група повинна бути сформована таким чином, щоб було забезпечено за можливості рівне представництво фахівців різних напрямів досліджуваної області.
У групу включаються ті експерти, коефіцієнт компетентності яких не нижче граничного значення.
При проведенні "типових" експертиз доцільно використовувати достовірність думок експерта.
Збір і обробка експертної інформації здійснюються згідно розроблених для цих цілей методів.
Практично для збору інформації складаються відповідні документи (спеціальні анкети тощо), а при її обробці й аналізі може використовуватися обчислювальна техніка.
Для проведення експертного оцінювання ефективності складових компонент САПіР було запропоновано використання підходів, заснованих на послідовній ієрархічній декомпозиції критеріїв і факторів оцінювання та проведенні попарних порівнянь.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-29
Як цитувати
Чумаченко, С., Черепньов, І., Маринін, А., Мошенський, А., Струнін, І. і Пісня, Л. (2020) «Особливості вибору методу для експертного оцінювання ефективності системи авіаційного пошуку і рятування», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 126-132. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).126-132.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають