Доцільність використання АДЕ та розробка системи автоматизованого управління енергоресурсами підприємств

  • Струнін І. В. Національний університет харчових технологій
Ключові слова: автоматизоване управління, АДЕ, електроспоживання, енергоресурси

Анотація

Для України найактуальнішою проблемою є необхідність зменшити енерговитрати паливноенергетичних ресурсів. Саме тому необхідно задуматися про пошук альтернативного отримання якісних та нескінченних ресурсів енергії.
З можливих альтернатив, які могли доповнити або навіть замінити традиційну енергетику є сонячне випромінювання, як природне невичерпне джерело енергії, адже на Землю припадає 1020 Вт сонячної енергії на один квадратний метр, тільки 2% якої еквівалентні енергії, отриманої шляхом згоряння умовного палива. Тому, цілком можливо, що в майбутньому сонячна енергія може стати основним джерелом світла і тепла на Землі. Перспективи розвитку даного виду енергії не знають меж.
Головна перешкода на шляху до широкого поширення сонячної енергетики - залежність від добового ритму, сезонної мінливості і погоди. Щоб підсилити потік сонячної енергії, потрібно збирати її з великих площ і запасати на майбутнє в акумуляторах.
Через технічні проблеми, сонячна електростанція не працює вночі і недостатньо ефективно працює в ранкових і вечірніх сутінках. При цьому пік електроспоживання припадає саме на вечірні години. Для подолання цих недоліків потрібно або використовувати ефективні електричні акумулятори або створити систему яка дозволить об’єднувати надходження енергії від декілької джерел енергії в єдину мережу за рахунок прогресивного автоматизованого управління процесами контролю та використання енергоресурсів. Саме структура такої системи автоматизованого управління запропонована в даній статті, яка дає можливість об’єднати надходження енергоресурсів від сонячних батарей, вітрогенератора та інших установок АДЕ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-24
Як цитувати
Струнін, І. (2020) «Доцільність використання АДЕ та розробка системи автоматизованого управління енергоресурсами підприємств», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 9-14. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).9-14.
Розділ
Енергозбереження і альтернативна енергетика

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають