Аналіз існуючих підходів для оцінки ефективності в предметній галузі авіаційного пошуку та рятування

  • Чумаченко С. М. Національний університет харчових технологій
  • Барбашин В. В. Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • Маринін А. І. Національний університет харчових технологій
  • Мошенський А. О. Національний університет харчових технологій
  • Струнін І. В. Національний університет харчових технологій
Ключові слова: авіаційний пошук і рятування, системи авіаційного пошуку і рятування, САПіР, безпека польотів, ефективність

Анотація

Авіаційний пошук і рятування розглядається як комплекс заходів, спрямованих на виявлення повітряних суден, які зазнали або зазнають лиха, та надання своєчасної допомоги потерпілим внаслідок авіаційної події а також може розглядатися як складна організаційно-технічна система. Основними ознаками такої системи є ситуативність конфігурації та регламентованість функціонування. В умовах сучасності актуальною є проблема підвищення ефективності проведення авіаційного пошуку і рятування. Саме тому полягає необхідність у розробці системи критеріїв і показників оцінки ефективності САПіР при виконанні пошуку і рятування.
При розгляді САПіР з точки зору системного підходу, то за існуючою класифікацією її можна віднести до складних ситуативних організаційно-технічних систем.
Процеси авіаційного пошуку і рятування в складній організаційно-технічній системі здійснюється за належної взаємодії трьох визначальних його факторів: персоналу системи, засобів авіаційного пошуку і рятування та необхідних ресурсів. Використовуючи наявні засоби авіаційного пошуку і рятування, персонал системи здійснює діяльність із забезпечення послуг чергування в системі САПІР та здійснення авіаційного пошуку і рятування.
Ефективність, як категорія, стала широковживаним загальнонауковим поняттям, розширення змісту якого мало на меті відобразити співвідношення різних аспектів різноманітних видів діяльності, базою якого виступає результат діяльності. Об’єктивною оцінкою ефективності системи авіаційного пошуку і рятування буде значення відношення рівня системного «ефекту» і «витрат» ресурсного потенціалу системи, якими цей ефект досягнутий. Підвищення інтегральної ефективності використання ресурсного потенціалу системи при заданій технології інтенсифікації підвищує функціональний (системний) чи відповідний до нього економічний ефект в середньому на 10-30%. Основним інструментом інтенсифікації виступає «оптимальне управління» системою авіаційного пошуку і рятування, що максимізує її ефективність.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Чумаченко, С., Барбашин, В., Маринін, А., Мошенський, А. і Струнін, І. (2020) «Аналіз існуючих підходів для оцінки ефективності в предметній галузі авіаційного пошуку та рятування», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 118-125. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).118-125.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають