Ліквідація наслідків радіоактивного зараження на нових фізичних принципах

  • Дичко С. О. Східне регіональне управління Державної прикордонної служби України
  • Барбашин В. В. Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
Ключові слова: передіонізація, лазери, детонація, дезактивація, лазерне випромінювання, напруга

Анотація

Радіаційний вплив джерел іонізуючого випромінювання, які сьогодні широко застосовуються у світі, можна вважати одним із небезпечних техногенних факторів, якій може мати негативний вплив на людину та навколишнє середовище. Лазерний метод дезактивації базується на випаро-вуванні оксидних плівок під впливом випромінювання. Під дією випарювального механізму лазерне випромінювання повинно за час імпульсу нагріти верхній шар плівки до температури кипіння та випарити його. Даний метод є актуальним тому, що у світі зростають вимоги до екологічної безпеки, це дає можливість створення компактної, енергоефективної лазерної установки. На відміну від існуючих лазерних енергоефективних установок, детонаційна лазерна система надасть можливість суттєво впливати та швидко здійснювати дезактивацію забруднених поверхонь радіоактивними ізотопами за рахунок випаровування оксидних плівок під дією випромінювання. Детонаційні технології відносяться до критичних технологій, на основі яких можуть бути реалізовані пульсуючі детонаційні системи, наприклад, пульсуючі детонаційні двигуни, детонаційні лазери, магнітогідродинамічні генератори з детонаційним згоранням палива, системи ініціювання об’ємного вибуху, тощо. Впровадження цих систем на озброєнні та військовій техніці може суттєво змінити сферу їх застосування. Середня потужність лазера може досягати 100 кВт і вище. При цьому
застосування суміші як джерела енергії, робить систему не тільки компактною, але і малою по масі у відношенні до існуючих подібних систем. Довжина хвилі за рахунок формування випромінювання в далекій інфрачервоній області становитиме 10,6 мкм.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-10-27
Як цитувати
Дичко, С. і Барбашин, В. (2020) «Ліквідація наслідків радіоактивного зараження на нових фізичних принципах», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(15), с. 125-130. doi: 10.37700/enm.2020.1(15).125-130.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають