Математична модель скручування валу трансмісії повнопривідних тягово-транспортних засобів при русі з блокованим приводом

  • Потапов М. М.
  • Молодан А. О.
  • Полянський О. С.
Ключові слова: Трансмісія ТТС, енергія коливань, кінематичне неузгодженість, інтегрування, закон опору руху, втрати енергії

Анотація

Стаття присвячена проблемі скручування вала трансмісії автомобілів, що мають блокований привід переднього і заднього (задніх ведучих мостів, відбувається перерозподіл через трансмісію гальмівних моментів між колесами відповідно до припадає на них нормальним навантаженням і коефіцієнтом зчеплення з дорогою. Зазначене явище супроводжується додатковою завантаженістю елементів ходової частини, їх зносом і, як наслідок, додатковими втратами потужності двигуна і витратою палива. Крім того, при русі тягово-транспортних засобів (ТТС) по криволінійній траєкторії кінематична невідповідність обумовлюється ще й тим, що його осі повинні одночасно проходити різні шляхи, тоді як, будучи з блокованими, вони прагнуть рухатися з однаковими поступальними швидкостями.

Отримано вираз, що показує характер розвитку коливань в трансмісії повнопривідного ТТС. Знайдено рішення отриманого рівняння з урахуванням початкових і граничних умов параметрів трансмісії і коліс. Отримано графік зміни енергії крутильних коливань в трансмісії автомобіля при максимально можливій різниці радіусів коліс. Обчислена енергія коливань при різних законах зміни моменту опору руху ТТС.

Доведено, що зміна закону моменту опору руху не впливає на коливання трансмісії. Розрахунки на моделі показали, що при зміні радіусів коліс в 30 разів і більше призводить до помітних коливань у трансмісії, що неможливо при експлуатації автомобіля. Отримані теоретичні результати, пов'язані з вивченням динаміки трансмісії, дозволяють зробити висновок про те, що необхідно встановити фактори, що впливають на додаткові втрати палива в автомобілі при його експлуатації в повнопривідному режимі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-24
Як цитувати
Потапов, М., Молодан, А. і Полянський, О. (2020) «Математична модель скручування валу трансмісії повнопривідних тягово-транспортних засобів при русі з блокованим приводом», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(14), с. 6-11. doi: 10.37700/enm.2019.4(14).6-11.
Розділ
Мобільні і стаціонарні енергозасоби та їх елементи

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають