Підвищення енергетичної ефективності колісних машин методом відключення циліндрів в автотракторному двигуні

  • Молодан А. О. Харківський національний автомобільно-дорожній університет (м. Харків, Україна)
Ключові слова: колісна машина, енергетична ефективність, відключення циліндрів, автотракторний двигун, коефіцієнт корисної дії, коефіцієнт використання потужності

Анотація

До питання про те, скільки найбільш вигідно відключити циліндрів двигуна, для ефективного використання потужності двигуна, для їх підтримки на колишньому рівні працюють циліндри необхідно збільшувати циклову подачу палива. При більшій циклової подачі в працюють циліндрах збільшується середня індикаторний тиск і поліпшується процес згоряння. При відключенні частини циліндрів двигуна в процесі його роботи індикаторна потужність двигуна зменшується, в результаті чого знижується частота обертання колінчастого валу і крутний момент двигуна.

Необхідність підвищення ефективності роботи двигуна в широкому діапазоні швидкісних і навантажувальних режимів сприяє як пошуку нових технічних рішень, так і розвитку раніше відомих, які добре себе зарекомендували. Це пов'язано в першу чергу з вимогами до паливної економічності та токсичності відпрацьованих газів, а в ряді випадків з необхідністю поліпшення перехідних процесів у двигуні із збереженням інших характеристик на колишньому рівні чи навіть їх покращення.

Представлена енергетична діаграма колісної машини в номінальному режимі при русі з дизельним двигуном. Вона показує, що витрати на власні потреби  становлять 30-40 %. Потужність, що витрачається колісної машиною на власні потреби, оптимізована за рахунок застосування регульованого допоміжного приводу.

Отримана залежність ККД колісної машини від миттєвої реалізованої потужності шляхом обробки записів бортового реєстратора параметрів руху та побудована апроксимація отриманої дослідним шляхом залежно ККД автотракторного двигуна від коефіцієнта використання потужності методом найменших квадратів.

Запропоновано алгоритм вибору кількості відключених циліндрів в залежності від миттєвого значення потужності. При використанні запропонованого способу управління енергетичною ефективністю автотракторного двигуна при роботі з неповним навантаженням програма бортового комп'ютера з фактичної потужності, визначає необхідне для роботи двигуна мінімальне число працюючих циліндрів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-06
Як цитувати
Молодан, А. (2020) «Підвищення енергетичної ефективності колісних машин методом відключення циліндрів в автотракторному двигуні», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(13), с. 24-29. doi: 10.37700/enm.2019.3(13).24-29.
Розділ
Мобільні і стаціонарні енергозасоби та їх елементи