Агротехнологічна ефективність строків сівби льону-довгунця та виробництво рошенцевої льонотрести

  • Лімонт А. С.
  • Лімонт З. А.
Ключові слова: льон-довгунець, сівба, ґрунт, температура, сходи, вегетаційний період, рошенцева льонотреста

Анотація

Виробництво льону-довгунця в Україні сприяло забезпеченню економічної і стратегічної незалежності держави та здоров’ю нації, визначало воєнну, екологічну, продовольчу та медичну безпеку країни. Проте в останні десятиріччя льонарство в Україні зазнало значної кризи та занепаду.
Серед низки передбачуваних умов і можливих факторів відродження льонарської галузі в Україні на рівні безпосередніх виробників льону-довгунця слід поліпшити технологію його вирощування і збирання. Дослідження і аналіз агротехнічних прийомів і заходів, що є складовими елементами технології виробництва льону-довгунця, показали, що найбільш впливовими на урожайність і якість волокна виявилися строки сівби з урахуванням календарних дат і тривалості виконання.
З’ясовані статистичні моделі зміни густоти сходів, польової схожості насіння і числа днів від сівби до появи сходів льону-довгунця залежно від середньодобової температури в ґрунту на глибині 10 см за період від сівби до появи сходів. Досліджена зміна густоти сходів залежно від числа від сівби до появи сходів. Зміна густоти сходів, польової схожості насіння та числа днів від сівби до появи сходів залежно від середньодобової температури в ґрунті за період від сівби до появи сходів прогнозовано описується рівняннями прямих з від’ємними кутовими коефіцієнтами. Визначено вплив середньодобової температури ґрунту на глибині 10 см в день сівби льону-довгунця на число днів від сівби до появи сходів, польову схожість насіння, виживання сходів, густоту стеблостою перед збиранням, урожайність насіння і волокна льону-довгунця. Зміна густоти сходів перед збиранням, урожайності насіння і волокна залежно від середньодобової температури ґрунту в день сівби описується рівняннями прямих з від’ємними кутовими коефіцієнтами. Висвітлена зміна тривалості вегетаційного періоду льону-довгунця залежно від числа днів його сівби, починаючи від дати першого строку, вказано на можливість росяного мочіння соломи за сприятливих умов його протікання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-08-28
Як цитувати
Лімонт, А. і Лімонт , З. (2021) «Агротехнологічна ефективність строків сівби льону-довгунця та виробництво рошенцевої льонотрести», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(21), с. 57-65. doi: 10.5281/zenodo.7316961.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва