Вибір стратегії поводження і створення економіко-математичної моделі управління твердими побутовими відходами на основі світового позитивного досвіду кінця XIX - початку XX ст.

  • Черепньов І. А. харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенка (г. Харьков, Украина)
  • Нестеренко С. В. Харьковский национальный университет городского хозяйства имени А. Н. Бекетова (г. Харьков, Украина)
  • Клімов О. П. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "ХПІ" (м. Харків, Україна)
  • Ковальов І. О. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "ХПІ" (м. Харків, Україна)
  • Шпінда Є. М. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "ХПІ" (м. Харків, Україна)
  • Щокін В. М. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "ХПІ" (м. Харків, Україна)
  • Тимофєєв В. Д. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "ХПІ" (м. Харків, Україна)
Ключові слова: твердо-побутові відходи (ТПВ), переробка ТПВ, управління відходами, економіко-математична модель, транспортна задача лінійного програмування

Анотація

Предметом вивчення в даній статті є процес «поводження з відходами». Мета даної статті полягає у вивченні позитивного досвіду утилізації та переробки твердих побутових відходів (ТПВ) кінця XIX - початку XX ст. в деяких країнах світу; створення економіко-математичної моделі раціонального розподілу ТПВ по підприємствах з урахуванням наявності необхідних технологій і виробничих потужностей.
Завдання: Провести аналіз літературних джерел і систематизувати дані по формуванню ТПВ в ряді країн світу; зробити висновки про можливість використання позитивного міжнародного досвіду для управління відходами, визначити чинники, що впливають на вибір стратегії управління ТПВ; дати математичне формулювання економіко-математичної моделі розподілу ТПВ по переробним підприємствам з урахуванням наявності необхідних технологій і виробничих потужностей.
Методологічною основою дослідження є загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. А саме: на основі системного аналізу були проаналізовані дані щодо досвіду утилізації та переробки ТПВ кінця XIX - початку XX ст. в деяких країнах світу, в т. ч. і на територіях, які входять до складу сучасної України. Шляхом використання теоретичних положень дослідження та апарату лінійного програмування було подано математичне формулювання економіко-математичної моделі розподілу ТПВ по переробним підприємствам з урахуванням наявності необхідних технологій і виробничих потужностей.
Отримані наступні результати: Вивчено позитивний досвід утилізації та переробки ТПВ кінця XIX - початку XX ст. в деяких державах світу. Проаналізовано основні стратегії управління відходами, їх переваги та недоліки, а також виявлено чинники, що впливають на ефективність «поводження з відходами», при виборі стратегії управління ТПВ.
Висновки: Небезпека відходів, які накопичуються в великих містах, для здоров'я людей і зараження ґрунтів та водойм усвідомлювалася фахівцями вже в кінці XIX століття. Цілком реально використовувати в Україні досвід Київа та Німеччини початку XX сторіччя, і переробляти ТПВ в паливо і корм для худоби. Для підвищення ефективності «поводження з відходами», при виборі стратегії управління відходами слід враховувати не тільки дисперсію якісного складу і норм накопичення побутових відходів, а й організаційно-технічні операції регулювання робіт з відходами. Економіко-математична модель розподілу відходів по переробним підприємствам з урахуванням наявності необхідних технологій і виробничих потужностей може бути сформульована як транспортна задача розподільного типу. Аналогічно, можуть бути сформульовані завдання максимізації прибутку або ж розподілу відходів галузевого характеру, наприклад, складних хімічних виробництв, військових відходів і т.д.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-24
Як цитувати
Черепньов, І., Нестеренко, С., Клімов, О., Ковальов, І., Шпінда, Є., Щокін, В. і Тимофєєв, В. (2020) «Вибір стратегії поводження і створення економіко-математичної моделі управління твердими побутовими відходами на основі світового позитивного досвіду кінця XIX - початку XX ст.», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(12), с. 132-143. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/233 (дата звернення: 25Квітень2024).
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій