Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту

  • Любич В. В. Уманський національний університет садівництва
  • Войтовська В. І. Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України
  • Третьякова С. О. Уманський національний університет садівництва
Ключові слова: біохімічна складова, кіноа, сорт, вміст білка, вітамінів, хімічних елементів, інтегральний скор

Анотація

У статті наведено результати дослідження біохімічної складової (вміст білка, вуглеводів, харчових волокон, жиру, золи, вітамінів, мінеральних елементів) зерна різних сортів кіноа. У зерні кіноа міститься 57,0–57,6 % вуглеводів, 14,0–14,6 – білка, 7,0–9,0 – харчових волокон, 6,0–7,3 – жиру, 2,33–2,58 % золи. Досліджені сорти кіноа, вирощені в умовах Правобережного Лісостепу, істотно не відрізняються за якістю. У зерні кіноа найбільше містилось вітаміну В3 – 1,45–1,59 мг % залежно від сорту. Проте інтегральний скор був на рівні 10–11 %. Найбільше 100 г зерна кіноа задовольняє біологічні потребу дорослої людини вітамінами В6, В1 і В2 – на 30–38 % залежно від варіанту досліду. Інтегральний скор вітаміну В5 був 15–16 % залежно від сорту. Слід відзначити, що істотної різниці між сортами кіноа виявлено не було, що підтверджує індекс комплексного оцінювання – 0,21–0,24. Зерно кіона найбільше містить калію, фосфору, магнію, сірки і кальцію.
Вміст мангану, цинку, заліза та натрію був у межах 2,0–5,0 мг %. Індекс комплексного оцінювання не змінювався і становив 0,11. Проте інтегральний скор мав іншу тенденцію. Так, 100 г зерна цієї культури найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини магнієм і фосфором – на 83–88 % залежно від варіанту досліду. Найменше натрієм, сіркою і кальцієм – на 0,1–5,1 %. Інтегральний скор для заліза був 32–34 %, цинку – 20–25, мангану – 20–21, калію – 11–13 % залежно від сорту.За біохімічною складовою зерно кіноа можна використовувати у технології безглютенових продуктів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-09-27
Як цитувати
Любич, В., Войтовська, В. і Третьякова, С. (2021) «Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(21), с. 52-56. doi: 10.37700/enm.2021.3(21).52-56.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва