Пошук ефективних технологій гідроізоляційного захисту тунелів

  • Безбабічева О. І. Харківський національний автомобільно-дорожній університет (м. Харків, Україна
  • Більченко А. В. Харківський національний автомобільно-дорожній університет (м. Харків, Україна)
  • Черепньов І. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
Ключові слова: тунелі, метрополітени, гідроізоляційний захист, безпечна експлуатація, довговічність

Анотація

Розглядаються питання виявлення сучасних ефективних технологій та матеріалів для гідроізоляційного захисту несучих конструкцій тунелів та метрополітенів. Ступінь довговічності основних конструктивних елементів і заходів з їх захисту від фізичних, біологічних, хімічних та інших пошкоджень, забезпечення можливості їх заміни повинні бути ув'язані з встановленим терміном служби об'єкту. Для тунелів він складає 120 років. Одним з основних факторів, що забезпечують нормальні умови експлуатації та безпечну роботу підземних споруд, є надійна гідроізоляція у складі комплексного гідроізоляційного захисту. За даними фахівців збитки від корозії бетону і залізобетону підземних споруд є значними і сягають іноді до 40% загальних інвестицій в будівництво таких об'єктів. Ці збитки складаються з вартості матеріалів, витрат на ремонтно-відновлювальні роботи, вартості порушення режиму експлуатації споруди в період ремонту у зв'язку із припиненням руху та з-за обмеженого функціонування. Тому при проектуванні підземного об’єкту транспортного будівництва одним з важливіших етапів, що забезпечують в подальшому надійну експлуатацію та довговічність споруди, є правильне призначення матеріалу та конструктивних рішень гідроізоляції, як при проектуванні нових споруд так і при при відновленні споруд, що експлуатуються. Системний підхід до вибору матеріалів для гідроізоляції окремих вузлів, конструкцій і споруди в цілому з урахуванням наявного досвіду застосування різних технологій гідроізоляційного захисту тунелів та метрополітенів, при проектуванні, будівництві та ремонтно-відновлювальних роботах, дозволить підвищити безпеку експлуатації цих споруд та суттєво зменшити витрати на передчасні ремонти.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-03-22
Як цитувати
Безбабічева, О., Більченко, А. і Черепньов, І. (2021) «Пошук ефективних технологій гідроізоляційного захисту тунелів », Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(19), с. 102-110. doi: 10.5281/zenodo.6904012.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій