Проблеми та перспективи вдосконалення політики екологічної безпеки в Україні

  • Мельник В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Романашенко О. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Романашенко І. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
Ключові слова: державна екологічна політика, екологічний стан, екологічна складова, механізми державного управління, відносини суспільство-природа

Анотація

На сучасному етапі розвитку цивілізації вагомого значення набуває пошук оптимальної взаємодії між навколишнім природним середовищем і задоволенням базових потреб суспільства. Одним із засобів забезпечення всебічного врахування соціальних, економічних та екологічних інтересів суспільства є екологічна політика держави, яка реалізується перш за все через систему екологічного управління. У Конституції України визначається, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов’язком держави. Саме держава визначає допустимі форми використання природоохоронного потенціалу на основі планування, стимулювання та контролю. Вдосконалення політики екологічної безпеки є: наявність стратегії екологічного стану, постійне інформування населення про екологічні проблеми з метою подолання екологічної інформаційної ізоляції влади та населення України, модернізація системи управління політики екологічної безпеки, застосування природоощадних технологій та формування екологічних обмежень (стандартів), запровадження автоматизованої системи моніторингу та посилення відповідальності за порушення у сфері екології, модернізація багаторівневої системи управління екологічною безпекою, що поєднує державне, регіональне, місцеве і громадське екологічне управління, глобалізація екологічних проблем. Проблеми вдосконалення структури та характеру функціонування системи екологічного управління обумовлена об’єктивними потребами наукового обґрунтування і супроводження процесу трансформації діючих і створення нових організаційних структур управління, спроможних ефективно функціонувати в умовах ринкового середовища та демократизації усіх сфер суспільного життя, в умовах глобалізації. Це вимагає не тільки подальшого розвитку теорії управління, але й чіткого визначення її предметного поля для вироблення теоретико-методологічної бази досліджень, спрямованих на підвищення ефективності організаційної взаємодії в системі екологічного управління. Екологічне управління виступає засобом гармонізації відносин суспільства і природи в контексті глобальних тенденцій екологізації життєдіяльності людства, реалізації практичних дій на шляху до екологічно збалансованого господарювання. Тому в процесі здійснення екологічного управління державою слід ураховувати як об’єктивні процеси самоуправління в природі, так і необхідність цілеспрямованого управління навколишнім середовищем в інтересах суспільства.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-24
Як цитувати
Мельник, В., Романашенко, О. і Романашенко, І. (2020) «Проблеми та перспективи вдосконалення політики екологічної безпеки в Україні», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(12), с. 126-131. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/232 (дата звернення: 25Квітень2024).
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають