Результати досліджень роботи дослідного зразка спеціалізованої сівалки для сумісних посівів кормових культур

  • Мельник В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна) https://orcid.org/0000-0002-1176-2831
  • Пастухов В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна) https://orcid.org/0000-0002-5599-1548
  • Бакум М. В. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Циганенко М. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Скофенко С. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Романашенко О. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Качанов В. В. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Крохмаль Д. В. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
Ключові слова: дослідний зразок, сівалка, сумісні посіви, кормові культури, якість сівби, біологічна врожайність, силосна маса, ефективність кормів, продуктивність корів

Анотація

В статті наведені результати досліджень в 2017 та 2018 роках роботи дослідного зразка спеціальної сівалки на базі «Vega-8 Profi» для сумісних посівів зернових та бобових кормових культур. Дослідження проводились в виробничих умовах двох дослідних господарств - інституту Північного Сходу національної академії аграрних наук України в Харківський (2017 рік) та Сумській (2018 рік) областях. При дослідженнях, які проводились відповідно до розробленої програми та методики, визначались показники якості роботи сівалки, вплив сумісного посіву кукурудзи та сої на врожайність силосної маси, а також вплив отриманої силосної маси на продуктивність корів. Цінність сумісних посівів полягає в ефективному використанні земельних площ, а також більш якісному складу кормів. Найбільш ефективними є сумісні посіви кормових культур з бобовими, які не тільки збагачують ґрунт азотом, що утворюється на коренях бобових, а і збільшують кількість білка та протеїну в кормовій одиниці. Крім визначення переваг та позитивних сторін в роботі дослідного зразка сівалки, фіксувалися відмови та недоліки в роботі сівалки, які стали підставою для подальшого удосконалення її конструкції. Узагальнюючи результати дворічних досліджень роботи сівалки показали, що сумісні посіви кукурудзи та сої забезпечують урожайність силосної маси на 30% вище, ніж при посівах тільки кукурудзи. Відповідно до програми досліджень, у 2018 році вивчався вплив силосної маси сумісних посівів на продуктивність корів. Методом господарського обліку визначались надої молока та його якість за умови, що в раціоні корів був силос сумісних посівів кукурудзи та сої, а також приріст ваги при відгодівлі телиць силосом з сумісних посівів. Годівля корів отриманим силосом забезпечила підвищення удою та жирності молока та приріст ваги при відгодівлі телиць в порівнянні з силосом тільки кукурудзи.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-06
Як цитувати
Мельник, В., Пастухов, В., Бакум, М., Циганенко, М., Скофенко, С., Романашенко, О., Качанов, В. і Крохмаль, Д. (2020) «Результати досліджень роботи дослідного зразка спеціалізованої сівалки для сумісних посівів кормових культур», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(13), с. 35-42. doi: 10.37700/enm.2019.3(13).35-42.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають