Впровадження АСУТП цукрового виробництва в Україні: екологічні аспекти

  • Ляшенко С. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка
  • Фесенко А. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка
  • Ляшенко О. С. Харківський національний університет радіоелектроніки,
  • Юрченко В. В. Харківська державна зооветеринарна академія
Ключові слова: автоматизовані системи управління (АСУ), цукрове виробництво, оцінка впливу на довкілля, енергоресурси, питомі викиди в атмосферу, парникові гази

Анотація

У статті розглядається питання впливу на довкілля підприємств з виробництва цукру. Відповідно до сучасних вимог, ефективність роботи підприємства має визначатися не лише з міркувань собівартості кінцевої продукції, а комплексною стратегічною оцінкою енергоефективності техноло-гічного процесу та мінімізації впливу на довкілля. Важливим рушієм розвитку сучасних технологій є розробка саме таких підходів, які направлені на зменшення використання сировини, води та енергії, що, в свою чергу, мінімізує кількість утворених відходів і вплив на навколишнє середовище. Забезпечення більш повного і продуктивного використання електроенергії, природного газу чи вугілля, прісної води можливе шляхом впровадження ефективних АСУТП цукрових заводів України. Встановлено, що основними складовими впливу на довкілля підприємств цукрової галузі є викиди в атмосферу в результаті використання викопного палива та зберігання на полігонах жому. При цьому утворюються як токсичні речовини (монооксид Карбону, оксиди Нітрогену, Сульфуру та тверді частки), так і парникові гази, що спричинюють зміни клімату (вуглекислий газ, оксид Нітрогену і метан). Скиди цукрових заводів у водні об’єкти небезпечні високим вмістом органіки (за БПК) і можуть призводити до евтрофікацї водойм. Комплексний вплив на водні об’єкти, ґрунти та якість повітря також посилюється в результаті зберігання жому як відходу виробництва цукру на полігонах без подальшої переробки (сушіння, гранулювання, біогазового перетворення). З метою екологічного обґрунтування удосконалення автоматизованих систем цукрового виробництва проведено визначення обсягів утворення парникових газів у результаті використання електроенергії, виробленої єдиною енергосистемою України, природного газу, декарбонізації вап-няку та зберігання жому. Встановлено, що впровадження ефективних систем автоматизації технологічних процесів цукрового виробництва здатне скоротити споживання природного газу (до 17%) та електроенергії (близько 4%) і суттєво зменшити обсяги утворення вуглекислого газу та метану, основних парникових газів. Визначено приблизний розмір зменшення екологічного податку підприємства (в європейських цінах) у результаті вдосконалення системи автоматизації виробництва, доповненого модернізацією переробки жому.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-14
Як цитувати
Ляшенко, С., Фесенко, А., Ляшенко, О. і Юрченко, В. (2020) «Впровадження АСУТП цукрового виробництва в Україні: екологічні аспекти», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(10), с. 49-58. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/84 (дата звернення: 20Квітень2024).
Розділ
Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції