Дослідження часу запізнення в релаксації напружень структурою мастильної плівки на поверхні тертя з фулереновими композиціями

  • Кравцов А. Г. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка
Ключові слова: фулерени, мастильна плівка, фулеренові композиції, час релаксації, час запізнення, структурна в'язкість, структура гелю, електростатичне поле поверхні тертя, динамічна в'язкість

Анотація

У роботі представлені теоретичні дослідження зміни часу запізнення в релаксації напружень в структурі мастильної плівки на поверхні тертя з фулереновими композиціями у змащувальному матеріалі. Дослідження структурної в'язкості різних рідин за допомогою реологічних рівнянь дозволяє зробити висновок про необхідність використання такого показника, як час запізнення.
Теоретичним шляхом отримані залежності зміни величин часу запізнення в релаксації напружень в структурі мастильної плівки на поверхні тертя, які дозволяють стверджувати, що фізична величина Тзап враховує інерційні властивості структури. Малі значення часу запізнення характеризують відсутність затримок в релаксації напружень в структурі матеріалу та залишкових деформаціях. Великі значення часу запізнення характеризують наявність затримок і наявність залишкових деформацій в матеріалі після зняття напружень.
Показано, що величина часу запізнення доповнює фізичну величину часу релаксації. Різниця між вказаними фізичними величинами полягає в підтвердженні залишкових деформацій в структурах, що досліджуються. За допомогою фізичної величини часу запізнення можне пояснити наявність або відсутність коливального процесу зміни коефіцієнта тертя, або режиму, який названо stick-slip режим. Зменшення часу запізнення релаксації напружень при збільшенні навантаження свідчить про те, що структура гелю набуває пружні властивості.
Доведено, що такі фактори, як швидкість ковзання, навантаження на трибосистему та трибологічні властивості базового мастильного середовища, значно впливають на параметр часу запізнення, в бік збільшення або зменшення. І навпаки, такі фактори, як структура сполучених матеріалів в трибосистемі, величина площ тертя та концентрація фулеренів в базовому змащувальному матеріалі, не роблять істотного впливу на значення часу запізнення деформації в структурі гелю.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-24
Як цитувати
Кравцов, А. (2021) «Дослідження часу запізнення в релаксації напружень структурою мастильної плівки на поверхні тертя з фулереновими композиціями», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(20), с. 64-71. doi: 10.5281/zenodo.7263535.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.