Експериментальні дослідження впливу взаємозіткнень насіння на їх рух по неперфорованим віброфрикційним площинам

  • Лук'яненко В. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Никифоров А. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Никифорова А. П.
Ключові слова: вібрація, мехатронна вібраційна мультиплощинна насіннєочисна машина, насіннєві суміші, сепарація, режим руху насіння, взаємозіткнення насіння

Анотація

В статті представлені результати експериментальних досліджень впливу взаємозіткнень насіння сільськогосподарських культур на їх рух по робочим площинам віброфрикційної машини. Дослідження проводили на насіннєвих сумішах соняшника і сої, які дуже відрізняються своїми фізикомеханічними властивостями: формою, шорсткістю і пружністю.
Експериментальні дослідження проводилися в трьох існуючих режимах руху насіння по робочим площинам: безвідривному, відривному і ударному. Так як ударний режим руху насіння може забезпечити тільки мехатронна вібраційна мультиплощинна насіннєочисна машина, то така машина і використовувалась в роботі. Робочим органом цієї машини є чотири блоки неперфорованих фрикційних площин (по 25 шт. у кожному блоці), що здійснюють паралельні технологічні процеси сепарації насіннєвих сумішей в трьох режимах руху (безвідривному, відривному і ударному).
В результаті експериментальних досліджень встановлено вплив взаємозіткнень компонентів насіннєвих сумішей між собою на їх рух по сепаруючим площинам вібраційних насіннєочисних машин. Цей вплив істотньо залежить від фізико-механічних властивостей насіння і їх режиму руху по сепаруючим площинам. Як показали дослідження, найбільш значний вплив взаємозіткнень насіння на його рух спостерігається при безвідривному режимі руху і для насіння плоскої форми з найбільш високими показниками шорсткості і незначною пружністю.
За результатами проведених експериментальних досліджень можна зробити висновок про необхідність врахування впливу взаємозіткнень насіння між собою при математичному моделюванні руху насіння по сепаруючим площинах віброфрикційних машин і особливо при вивченні руху плоского, шорсткуватого і непружного насіння у безвідривному режимі руху.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-15
Як цитувати
Лук’яненко, В., Никифоров, А. і Никифорова, А. (2020) «Експериментальні дослідження впливу взаємозіткнень насіння на їх рух по неперфорованим віброфрикційним площинам», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(16), с. 53-59. doi: 10.37700/enm.2020.2(16).53-59.
Розділ
Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції