Радіоактивність бетонів як багатокомпонентних будівельних матеріалів

  • Хоботова Е. Б. Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Грайворонська І. В. Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Кірієнко М. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
Ключові слова: природні радіонукліди, ефективна питома активність, бетон, гамма-випромінювання, еманація радону

Анотація

Оцінка радіоактивності і радіологічних небезпек, пов'язаних з багатокомпонентними будівельними матеріалами є необхідною, так як останнім часом у виробництві будівельних матеріалів використовуються промислові відходи, які можуть бути концентраторами природних радіонуклідів. Будівельні матеріали є джерелами γ-випромінювання і надходження радону. Проблема дослідження ‒ радіоактивні властивості багатокомпонентних бетонів і розрахунок дозових навантажень для людини при використанні бетонів. Гамма-спектрометричним методом визначено питомі активності 226Ra, 232Th та 40K в 7 зразках бетону. За величиною ефективної питомої активності Cеф.<370 Бк/кг досліджувані зразки бетону відносяться до I класу радіаційної небезпеки і можуть використовуватися в будівництві без обмежень. Ефективна еквівалентна доза опромінення за 50 років для людей, які проживають в бетонних приміщеннях, менше сумарної дози опромінення населення за рахунок природних радіонуклідів і проведення медичних процедур 170 мЗв. Однак
по розрахованим середнім річним тканинним (легеневим) доз опромінення людини за рахунок радону для вентильованих і не вентильованих приміщень і по величині дози за рахунок γ-випромінювання виявлено зразки бетонів, які не можуть бути рекомендовані до застосування в цивільному будівництві. Показано, що за даними про радіоактивність зразків і масового вкладу їх окремих компонентів можливо визначити варіювання змісту інших компонентів бетону. Будівельні матеріали є джерелами радону всередині будівель. Радіонукліди радону і їх дочірні продукти розпаду обумовлюють ризик опромінення через альфа-випромінювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-10-27
Як цитувати
Хоботова, Е., Грайворонська, І. і Кірієнко, М. (2020) «Радіоактивність бетонів як багатокомпонентних будівельних матеріалів», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(15), с. 117-124. doi: 10.37700/enm.2020.1(15).117-124.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають