Оцінка впливу регульованого скидання високомінералізованих шахтних вод Кривбасу на господарське використання р. Інгулець

  • Аніщенко Л. Я. Науково-дослідна установа «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем»
  • Полозенцева В. О. Науково-дослідна установа «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем»
  • Свердлов Б. С. Науково-дослідна установа «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем»
  • Винокуров Н. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
Ключові слова: скидання високомінералізованих шахтних вод, ставок-накопичувач, оцінка впливу, якість води, комунально-побутові потреби, зрошення

Анотація

Проведене дослідження впливу регульованого скидання високомінералізованих шахтних вод зі ставка-накопичувача у балці Свистунова та створеного при цьому особливого гідрологічного режиму на використання водних ресурсів нижньої ділянки р. Інгулець.

Вказано на необхідність оцінювання екологічного стану цієї ділянки річки та впливу на неї антропогенних чинників з відокремленням різних фаз штучно створеного гідрологічного режиму річки.

За цим принципом оцінено вплив регульованого скидання шахтних вод на якість води р. Інгулець на підставі систематизації та аналізу відомчих та опублікованих даних гідрохімічних вимірювань за період 2012–2017 р. р. у контрольних створах в межах ділянки р. Інгулець від Карачунівського водосховища до створу с. Садове.

За результатами аналізу даних гідрохімічного моніторингу під час скидання зворотних вод в осінньо-зимові періоди виявлені ключові впливи, які поширюються на всю нижню ділянку р. Інгулець і полягають у підвищенні мінералізації річкової води, насамперед, за рахунок вмісту хлоридів та сульфатів.

Оцінено придатність води нижньої течії Інгульця для використання у комунально-побутових цілях, рекреації та зрошення в різні фази штучного гідрологічного режиму. Встановлено, що за винятком гирла, де постійно переважає дніпровська вода, в усіх інших досліджених створах пониззя Інгульця якість води наближається до нормативної лише в період весняно-літньої промивки русла та оздоровчих попусків. Саме в цей період вода р. Інгулець використовується для зрошення.

Зроблено висновок, що промивка русла р. Інгулець з залученням значних обсягів дніпровської води, акумульованих у Карачунівському водосховищі, є єдиним реалізованим екологічним заходом, який дозволяє у сучасних умовах техногенного навантаження використовувати водні ресурси ріки для комунально-побутових цілей, рекреації та зрошення протягом вегетаційного періоду.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-25
Як цитувати
Аніщенко, Л., Полозенцева, В., Свердлов, Б. і Винокуров, Н. (2020) «Оцінка впливу регульованого скидання високомінералізованих шахтних вод Кривбасу на господарське використання р. Інгулець », Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(14), с. 91-102. doi: 10.37700/enm.2019.4(14).91-102.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій