Аналіз і обґрунтування технічних засобів поверхневого обробітку грунту з підвищеною грудкуватістю

  • Поляков А. М. Луганський національний аграрний університет
  • Фесенко Г. В. Луганський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-9749-8746
  • Брюховецький В. В. Луганський національний аграрний університет
Ключові слова: аналіз, структура, грунт, поверхневий обробіток, грудка, частка, дослідження, агротехнічні вимоги, родючість, культиватор

Анотація

Аналіз технологічного процесу поверхневого обробітку грунту показав, що ефективність його застосування, а саме лущення, культивація, боронування, шлейфування та  коткування, в значній мірі залежить від грунтово-кліматичних умов, які склалися на відповідному етапі вирощування сільськогосподарських культур. Установлено, що поверхневий обробіток сприяє збереженню капілярності ґрунту, залишає незруйнованими канали, утворені корінням рослин по закінченню свого вегетаційного періоду, зберігає структуру в кореневмісному шарі грунту, яка в значній мірі впливає на його родючість. У виробничих умовах, як показав аналіз, при поверхневому обробітку грунту мають місце значні відхилення щодо його подрібнення з утворенням структурованих часток, а саме недостатнє руйнування грудок до розмірів, допустимих у відповідності з агротехнічними вимогами. На основі аналітичних досліджень технічних засобів поверхневого обробітку грунту і результатів творчих пошуків, розроблений культиватор для поверхневого обробітку грунту, який забезпечує руйнування грудок переважно на структурні частки з одночасним зменшенням пере подрібненої фракції. Відмінність такого культиватора полягає в тому, що вістрі кільчастих дисків спрямовані до лапи, з проникненням на глибину обробітку грунту і при їх зустрічі з опорною поверхнею лапи розколюють грудки на частки, переважно на агротехнічно-цінні для росту культурних рослин з одночасним зменшенням переподрібненої фракції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-24
Як цитувати
Поляков, А., Фесенко, Г. і Брюховецький, В. (2020) «Аналіз і обґрунтування технічних засобів поверхневого обробітку грунту з підвищеною грудкуватістю», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(14), с. 41-46. doi: 10.37700/enm.2019.4(14).41-46.
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві