Зменшення розподілу температурного поля при гнучкому НВЧ сушінні рослинної сировини

  • Ківва Ф. В. Інститут радіофізики та електроніки ім. О. Я. Усикова Національної академії наук України (ІРЕ НАНУ) (м. Харків, Україна)
  • Д'яконов В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Скрипник О. С. Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (м. Харків, Україна)
Ключові слова: переробка, електромагнітне поле, надвисока частота, сушіння, рослинна сировина

Анотація

Встановлено, що гнучкі можливості НВЧ технології використовуються при переробці рослинної сировини в наступних технологічних процесах: сушка, зниження мікробної контамінації (знезараження), виробництво соків і екстракції. Розповсюдження високочастотного методу нагрівання пояснюється цілим рядом його гнучких особливостей. Перш за все, при високочастотному нагріванні з’являється можливість забезпечення високих швидкостей підвищення температури в матеріалі. У статті розглянута можливість виконувати вибірковий нагрів при обробці неоднорідних матеріалів, що понижує енергетичні витрати процесу в цілому. Встановлено що застосування НВЧ технологій дає можливість отримати готовий продукт більш високої якості і харчової цінності. При сушінні у зв’язку зі зменшенням коефіцієнта втрат матеріалу, що нагрівається, швидкість підняття температури автоматично знижується до кінця процесу, при цьому зменшується можливість недопустимого перегрівання продукту. Технологічні процеси з використанням швидкісного високочастотного нагріву легко механізувати і автоматизувати. Впровадження високочастотного методу нагріву значно покращує санітарно – гігієнічні умови праці, але певним недоліком ЕМП технології брикетування є нагальна необхідність екранування ЕМП виключно в зоні взаємодії поля з речовиною та недопущення його витоку більше гранично – допустимих рівнів. При раціональному підборі частоти коливань та параметрів камер, де відбувається перетворення НВЧ – енергії в теплову, можна отримати відносно рівномірне виділення тепла по об’єму тіла.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-27
Як цитувати
Ківва, Ф., Д’яконов, В. і Скрипник, О. (2020) «Зменшення розподілу температурного поля при гнучкому НВЧ сушінні рослинної сировини», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(11), с. 47-55. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/254 (дата звернення: 23Грудень2024).
Розділ
Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції