Узгодження тягових можливостей трактора і робочого опору ґрунтообробних машин

  • Мельник В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Чигрина С. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
Ключові слова: машинно-тракторний агрегат, ґрунтообробне знаряддя, тягове зусилля, тягова потужність, обробіток ґрунту, опір робочих органів

Анотація

Тяговий опір робочих органів ґрунтообробних машин не є постійним, а має випадковий характер. Він залежить від безлічі факторів, основні з яких – структурний склад ґрунту, його вологість, засміченість поля, його агрофон, та рельєф тощо. Загальновідомо, що продуктивність пропорційна добутку ширини захвату агрегату на робочу швидкість, а сам добуток – тяговій потужності, що розвиває трактор. Оскільки функціональна залежність між тяговим зусиллям трактора і його робочою швидкістю має екстремум, то можна стверджувати, що максимальній продуктивності відповідає тільки такий агрегат, який забезпечує завантаження трактора на рівні максимуму тягової потужності. Досягти такої умови можна, якщо застосувати запропонований плоскорізальний ґрунтообробний агрегат у якого є технічна можливість плавного регулювання ширини захвату. Таке регулювання здійснюється за рахунок зміни ступеня перекриття між проходами сусідніх робочих органів. Щоб встановити залежності між ступенем перекриття і тяговим опором робочих органів розробили спеціальне дослідницьке ґрунтообробне знаряддя. В його конструкцію закладена технічна можливість вимірювання тягового опору робочих органів. Для цього задіяна пара тензометричних ланок. В процесі польових досліджень встановлено пропорційна залежність між загальною шириною захвату плоскорізального ґрунтообробного знаряддя і його тяговим опором. Підтверджено можливість узгодження тяги трактора і робочого опору ґрунтообробного знаряддя шляхом зміни ступеня перекриття робочих органів, розташованих на бокових секціях ґрунтообробного знаряддя. Запропонований варіант агрегатування плоскорізального ґрунтообробного знаряддя з трактором забезпечує досягнення максимуму продуктивності агрегату з урахуванням специфіки умов, які є в реальності на конкретному полі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-21
Як цитувати
Мельник, В. і Чигрина, С. (2020) «Узгодження тягових можливостей трактора і робочого опору ґрунтообробних машин», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(6), с. 113-118. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/178 (дата звернення: 24Квітень2024).
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві