Матеріали «круглого столу»: «Спільний посів просапних культур – техніко-технологічні проблеми і завдання»

  • Мельник В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Пастухов В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Бакум М. В. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Лук’яненко В. М. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Знайдюк В. Г. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Піскарьов О. М. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Середин М. Ю. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Скофенко С. М. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Крохмаль Д. В. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
  • Головін І. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко, г. Харьков
Ключові слова: прогноз, змішаний посів, кукурудза, соя, висівний апарат, посівна секція, сівалка, витрати потужності, електропривод, посів

Анотація

Основною причиною уповільнення темпів наукових досліджень в області механізації сільського господарства в нашій країні є брак фінансування. Щоб її подолати, пропонується стратегія випередження: «технологічне завтра» проживемо на доробку, який є, а всі ресурси і наукові дослідження направимо на «технологічне післязавтра». Реалізація стратегії передбачає необхідність прогнозування технологічних перспектив. Відповідно до такого прогнозу, наступною за Strip-Till стане система землеробства Mix-Cropp, основана на широкому використанні змішаних посівів, а в подальшому — система зе- млеробства Rot-Mix, основана на використанні сівозмін між змішаними посівами. Відповідно до розробленої тактики, для здійснення стратегії випередження вибрано техніко-технологічні напрямок, що за- довольняє умові пролонгованої актуальності, тобто такий, у вирішенні якого виробничники зацікавлені вже зараз, але в повній мірі він буде затребуваний в майбутньому. Таким умовам відповідає потреба в техніко-технологічному забезпеченні спільних посівів кукурудзи та сої за схемою «рядок в рядок». У зв'язку з цим розпочато роботу з розширення функціональності посівних машин виробництва ПАТ «Ельворті». Для цього слід вирішити ряд задач. Провести порівняльну оцінку показників якості посіву сівалками Vega і Vesta. Провести дослідження витрат потужності на привід висівних апаратів Profi. Оцінити можливості розробки посівної секції на основі полозовидного сошника, яка забезпечить якість виконання технологічного процесу, як мінімум на рівні відомих посівних машин з дводисковими сошниками. Вивчити можливості застосування для приводу висівних апаратів посівних машин електроприводів різних типів. Розробити електроприводний пневмо-механічний висівний апарат. Намітити шляхи вирішення проблем електропостачання майбутніх сільгоспмашин. Вивчити шляхи вирішення проблем, що породжуються одночасним використанням декількох централізованих бункерів під різні технологічні матеріали: насіння, добрива, гербіциди та ін..

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-17
Як цитувати
Мельник, В., Пастухов, В., Бакум, М., Лук’яненко, В., Знайдюк, В., Піскарьов, О., Середин, М., Скофенко, С., Крохмаль, Д. і Головін, І. (2020) «Матеріали «круглого столу»: ‘Спільний посів просапних культур – техніко-технологічні проблеми і завдання’», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(6), с. 29-37. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/102 (дата звернення: 26Квітень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва