Безпечна експлуатація та надійність мостових споруд на дорогах України як необхідні елементи транспортної логістики

  • Безбабічева О. І. Харківський національний автомобільно-дорожний університет
  • Кірієнко М. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка
  • Черепньов І. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка
  • Топчій В. Л. Харківський національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
Ключові слова: транспортна логістика, мости, безпечна експлуатація, надійність, дефекти, руйнування, оцінка технічного стану

Анотація

Розглядаются питання надійності та безпечної експлуатації мостових споруд. Мостові споруди є складними інженерними системами 4-5 категорії небезпеки. При цьому стан цих споруд може суттєво впливати та транспортно - логістични схеми будь-яких перевезень в сфері агропромислового комплексу. Закриття руху через незадовільний стан споруди або ії руйнування, організація нових шляхів доставки вантажів та пассажирів є затратними. Пропонується приділяти професійну увагу всім етапам життевого циклу споруд для подовження іх ресурсу. Розглядаються основні причини переходу автодорожніх мостів до незадовільного стану. Наводяться дані про вплив стану окремих елементів на зниження строку служби споруд. Одним з основних факторів, що значно знижують надійність та термін служби мостів, є несвоєчасна заміна гідроізоляції та застосування неякісних матеріалів для ії улаштування. «Слабкими ланками» для споруд є відсутність сучасного комплексного водовідводу, недосконалість деформаційних швів та зон сполучень з підходами. Виявлено, що найбільш розповсюдженими причинами незадовільного стану мостів є дефекти та помилки етапу будівництва, зокрема, зневага до норм та правил виконання робіт. Показано, шо етап експлуатації повинен супроводжуватися своєчасними обстеженнями та виконанням поточних ремонтів, що потребує державної підтримки та спеціально підготовлених професійних кадрів. Окремою категорією зруйнованих споруд стають мости та шляхопроводи зони АТО, відновлення яких є дуже проблематичним. Переміщення по мостам важкої техніки та понаднормативних вантажів може призвести до аварій та до руйнувань прогонів та опор існуючих мостів. Відмічається, що результат функціонування мосту як системи має не тільки технічні, але й економічні, соціальні, екологічні та інші аспекты. Тому пропонується проводити оцінку технічного стану споруд, їх надійності та довговічності при широкому застосуванні можливостей комп’ютерної техніки. Відмічається, що нові технології ремонту та проектування споруд, а також своєчасна діагностика дають можливість покращити стан споруд під час їх експлуатації, а також знизити ризик передчасних відмов у майбутньому.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-20
Як цитувати
Безбабічева, О., Кірієнко, М., Черепньов, І. і Топчій, В. (2020) «Безпечна експлуатація та надійність мостових споруд на дорогах України як необхідні елементи транспортної логістики», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(5), с. 29-39. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/144 (дата звернення: 29Березень2024).
Розділ
Транспортні процеси агропромислового комплексу