Про використання можливості фізичного виховання і спорту для формування здорового призовного контингенту України: історичний огляд

  • Гоманюк С. В. Факультет военной подготовки Национального технического университета «Харьковский политехнический институт"
  • Фесенко Г. В. Харьковский национальный университет городского хозяйства имени А.Н. Бекетова
  • Білим П. А. Харьковский национальный университет городского хозяйства имени А.Н. Бекетова
  • Черепньов І. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
Ключові слова: призовний контингент, фізичне виховання, здоров'я, спорт, соціальні хвороби, алкоголь, наркотики

Анотація

Проаналізовано стан фізичного і психічного здоров'я молоді, з якої формується призовний контингент, а також стан демографічної обстановки у світі та в Україні. Розглянуто вплив зниження кількості молодих людей, які активно займаються спортом, виключення фізичної культури з переліку нормативних дисциплін у вищих навчальних закладах на якість призовного контингенту. Показано, що стрімке старіння населення України супроводжується поширенням куріння, алкоголю та наркотиків серед молоді. Наведено дані, що підтверджують лідерство України за кількістю підлітків і молодих людей, які регулярно вживають алкоголь, включаючи пиво і слабоалкогольні напої. В історичному аспекті розглянуто проблеми алкоголізму, куріння та вживання наркотиків серед цивільної молоді (в тому числі студентів) і в армії. На основі проведеного аналізу літературних джерел показано, що в Російській Імперії починаючи з XIX ст. і по 1917 рік включно робилися досить результативні спроби поліпшити ситуацію зі здоров'ям призовного контингенту, учнів гімназій та студентської молоді. Сформульовано рекомендації щодо використання накопиченого досвіду розробки і впровадження в навчальні програми цивільних і військових навчальних закладів ефективних комплексів фізичних ігор для поліпшення якості нинішнього призовного контингенту. Наголошено на необхідності впровадження бойових мистецтв в процес підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів та ліцеїстів військових ліцеїв.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-20
Як цитувати
Гоманюк, С., Фесенко, Г., Білим, П. і Черепньов, І. (2020) «Про використання можливості фізичного виховання і спорту для формування здорового призовного контингенту України: історичний огляд», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(7), с. 110-125. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/133 (дата звернення: 1Травень2024).
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій