Застосування методу диференціального поглинання і розсіяння для оцінки забрудненості підстильної поверхні сільськогосподарських угідь

  • Романюк В. А. Национальная академия национальной гвардии Украины
  • Нестеренко C. B. Харьковский национальный университет городского хозяйства имени А.Н. Бекетова
  • Черепньов І. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
Ключові слова: дистанційне зондування, двочастотний метод, перетин поглинання

Анотація

Вирішення проблеми охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів багато в чому залежить від розробки і впровадження методів оперативного контролю повітря і води. У зв'язку з цим великий інтерес викликають питання, пов'язані з різним аспектам дистанційного моніторингу. Ці дослідження в першу чергу спрямовані на виявлення вогнищ забруднення атмосфери і океану, оцінку біологічної продуктивності моря, стану підстильної поверхні і рослинного покриву. У статті проведено аналіз щодо можливості застосування лідарного двочастотного методу зондування землі для моніторингу забруднення підстильної поверхні сільськогосподарських земель. Побудова аналітичної моделі процесу виявлення забруднюючих речовин базується на методі диференціального поглинання і розсіяння (ДПР), як найбільш чутливому методі вимірювання малих концентрацій газів. При цьому враховуються всі специфічні для умов локації на протяжній трасі і параметрів досліджуваної області, фактори, які зумовлюють точність лідарних вимірів. Розроблено аналітичну модель процесу виявлення шкідливих повітряних домішок. Дана модель описує процес порівняння виміряної концентрації молекул газової компоненти з її граничним (фоновим) значенням. Дослідження можливості реалізації методу диференціального поглинання і розсіяння показало, що процес виявлення шкідливих газових домішок описується аналітичною моделлю, яка враховує умови дистанційного зондування по похилих трасах, залежність ефективності вимірювань від складу досліджуваної області, ослаблення зондуючого випромінювання за рахунок поглинання фонової компонентою газу на всій довжині траси.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-20
Як цитувати
Романюк, В., НестеренкоC. і Черепньов, І. (2020) «Застосування методу диференціального поглинання і розсіяння для оцінки забрудненості підстильної поверхні сільськогосподарських угідь», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(7), с. 104-109. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/132 (дата звернення: 20Квітень2024).
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій