Інноваційній технології локальної меліорації ґрунтів – гідне технічне забезпечення

  • Цапко Ю. Л. Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства і агрохімії імені О.Н. Соколовського»
Ключові слова: ґрунт, родючість, меліорація, ресурсоемкість, енергоемкість, екологічність, добрива, стрічкове внесення, локальне внесення, технологія, землеробство

Анотація

У гумідних регіонах України широко поширені ґрунти з кислою реакцією середовища основним заходом підвищення родючості яких є хімічна меліорація і, зокрема, вапнування. Цей захід позитивно впливає на агрохімічні, фізико-хімічні та фізичні властивості кислих ґрунтів, що сприяє підвищенню врожаїв сільськогосподарських культур. Втім, проведені в останні роки дослідження засвідчили, що існуюча в Україні традиційна система меліорації кислих ґрунтів є не тільки ресурсно- і енергоємною, але й часто екологічно небезпечною. Традиційно вапняні меліоранти вносять окремо від органічних та мінеральних добрив, врозкид на всю орну площу і заорюють у ґрунт, намагаючись створити гомогенний орний шар. Принципово новим підходом щодо вирішення проблеми підвищення родючості ґрунтів з кислою реакцією середовища та поліпшення їх агроекологічного стану є розроблена в Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» інноваційна ресурсозбережувальна та екологічно безпечна технологія локальної хімічної меліорації. Вона передбачає внесення комплексного органо-мінерального добрива локальними стрічками в підорний шар ґрунту. Запропонована інноваційна технологія меліорації дозволяє меліорувати не всю орну масу ґрунту (біля 3000 т/га), а тільки її невелику частину (190-200 т/га), що дає можливість заощаджувати кошти на обробітку ґрунту та внесенні добрив з меліорантами. При цьому вихід рослинницької продукції зберігається на рівні традиційної технології меліорації. Зазначено, що актуальним завданням сьогодення є створення відповідної системи машин і механізмів для отримання високоефективних органо-мінеральних добрив та локального внесення їх у ґрунт. На першому етапі широкого впровадження в практику землеробства інноваційної технології локальної меліорації, дуже важливо створити дослідний зразок причіпного грунтооброблювального агрегату, який одночасно виконує дві технологічні операції - основний безполицевий обробіток ґрунту та локальне внесення органо-мінерального добрива комплексної дії. Інноваційна технологія локальної меліорації ґрунтів терміново потребує забезпечення сучасною технікою вітчизняного виробництва, що сприятиме розвитку агропромислового виробництва і зміцненню економічної незалежності держави.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-17
Як цитувати
Цапко, Ю. (2020) «Інноваційній технології локальної меліорації ґрунтів – гідне технічне забезпечення», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(7), с. 54-57. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/117 (дата звернення: 19Квітень2024).
Розділ
Інженерія використання та відновлення довкілля