Ефективність природних піретринів у захисті олійних капустяних культур від домінуючих шкідників

  • Станкевич С. В. Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва (м.Харків, Україна)
Ключові слова: природні піретроїди, шкідники, олійні капустяні культури, обприскування, ефективність

Анотація

Основними причинами отримання низького врожаю олійних капустяних культур є недотримання агротехніки та великі втрати від шкідливих організмів. Недобір врожаю, що спричиняється шкідливими організмами становить 30–40 % і більше, тому розробка ефективної, науково обґрунтованої системи захисту посівів олійних капустяних культур при сучасній технології вирощування виходить на перше місце. Основними заходами, щодо захисту олійних капустяних культур від шкідників є передпосівна токсикація насіння та обприскування в період вегетації. Інсектициди з групи синтетичних піретроїдів за обсягом виробництва і застосування посідають одне з провідних місць серед хімічних засобів захисту рослин. Випускають їх практично всі провідні фірми, що спеціалізуються на виробництві продуктів тонкого органічного синтезу. Синтетичні піретроїди належать до «третього покоління інсектицидів» після хлорорганічних, карбаматних і фосфорорганічних сполук. Висушені квіти деяких видів ромашки використовувалися в якості інсектициду ще до нашої ери. Початком наукових досліджень цих речовин можна вважати 1694 р., коли вперше були описані рослини далматської ромашки, яка в дикому вигляді росла на Кавказі і в Далмації (район Хорватії). У 30-х роках XX століття на основі вилучення піретринів органічними розчинниками з квіток ромашки розпочато виробництво препаратів піретрума – вузьких, важких, білих масел майже без запаху, нерозчинних у воді і містять від 2–10 до 90% суміші піретринів, які використовували в основному для боротьби з побутовими комахами і шкідниками запасів. У результаті наших досліджень було уточнено видовий склад шкідників в агроценозі олійних капустяних культур ННВЦ «Дослідне поле» ХНАУ ім. В. В. Докучаєва та домінуючих видів, що мають господарське значення і встановлено технічну ефективність обприскування олійних капустяних культур природними піретроїдами.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-03-22
Як цитувати
Станкевич, С. (2021) «Ефективність природних піретринів у захисті олійних капустяних культур від домінуючих шкідників», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(19), с. 31-40. doi: 10.5281/zenodo.6833536.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва