Нові можливості при сумісних посівах кормових культур

  • Мельник В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Пастухов В. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Циганенко М. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Анікєєв О. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
  • Качанов В. В. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенко
Ключові слова: сумісний посів, кукурудза, соя, спеціалізована сівалка, показники якості, глибина заробки, густота сходів, врожайність

Анотація

В статті представлені результати досліджень сумісних посівів кормових культур кукурудзи та сої, сорго та сої дослідною спеціалізованою сівалкою «Vega - 8 Profi» виробництва ПАТ «Ельворті». Дослідження були проведені в виробничих умовах дослідного господарства «Кутузівка» Харківського району, Харківської області. При дослідженнях визначенні якісні показники роботи сівалки при сівбі сумісних культур кукурудзи та сої. Одержані результати якості, що забезпечувала сівалка «Vega - 8 Profi» свідчать про можливість висівати по парі сумісних культур в один рядок. При необхідності є можливість висівати до восьми пар культур, в межах захвату сівалки. Показники якості сівби спеціалізованою сівалкою «Vega - 8 Profi» крім характеристик роботи сівалки будуть використані розробниками для подальшого її удосконалення. Результуючі показники сумісних посівів кукурудзи та сої свідчать про те, що навіть в умовах значної посухи сумісні посіви забезпечили врожайність силосної маси на 60 ц/га вище ніж на контролі. При цьому врожайність окремо кукурудзи в сумісній сівби була також вища ніж на контролі. Показники, що характеризують ще один варіант сумісних посівів , а саме сорго та сої, свідчать про значну посухостійкість сорго.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-15
Як цитувати
Мельник, В., Пастухов, В., Циганенко, М., Анікєєв, О. і Качанов, В. (2020) «Нові можливості при сумісних посівах кормових культур», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(10), с. 32-36. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/94 (дата звернення: 28Березень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва