Нові можливості при сумісних посівах кормових культур - Мельник, В.; Пастухов, В.; Циганенко, М.; Анікєєв, О.; Качанов, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлені результати досліджень сумісних посівів кормових культур кукурудзи та сої, сорго та сої дослідною спеціалізованою сівалкою «Vega - 8 Profi» виробництва ПАТ «Ельворті». Дослідження були проведені в виробничих умовах дослідного господарства «Кутузівка» Харківського району, Харківської області. При дослідженнях визначенні якісні показники роботи сівалки при сівбі сумісних культур кукурудзи та сої. Одержані результати якості, що забезпечувала сівалка «Vega - 8 Profi» свідчать про можливість висівати по парі сумісних культур в один рядок. При необхідності є можливість висівати до восьми пар культур, в межах захвату сівалки. Показники якості сівби спеціалізованою сівалкою «Vega - 8 Profi» крім характеристик роботи сівалки будуть використані розробниками для подальшого її удосконалення. Результуючі показники сумісних посівів кукурудзи та сої свідчать про те, що навіть в умовах значної посухи сумісні посіви забезпечили врожайність силосної маси на 60 ц/га вище ніж на контролі. При цьому врожайність окремо кукурудзи в сумісній сівби була також вища ніж на контролі. Показники, що характеризують ще один варіант сумісних посівів , а саме сорго та сої, свідчать про значну посухостійкість сорго.