Роль мінімального обробітку ґрунту в органічному землеробстві

  • Чайка Т. О. Полтавська державна аграрна академія
Ключові слова: мінімальний обробіток ґрунту, органічне землеробство, родючість ґрунтів, врожайність, ґрунтово-кліматичні умови, сільськогосподарські землі, природне навколишнє середовище

Анотація

У статті обґрунтовано актуальність і доцільність здійснення мінімального обробітку ґрунту з метою підвищення його родючості та зменшенню негативного впливу на природне навколишнє середовище. Визначено головні переваги та недоліки обробітку ґрунту плугом. Досліджено позитивний вплив мінімального обробітку ґрунту в умовах органічного землеробства на: структуру та пружність ґрунту, захист від ерозії та водний баланс, гумус і ґрунтові організми, захист клімату. Розглянуто його недоліки, що обумовлені технічними особливостями і вимогами, забороною застосування гербіцидів та швидкорозчинних азотних добрив: бур’яни та їх проростання, переорювання пасовищ, загортання пожнивних решток, прогрівання та просихання ґрунту, мінералізація поживних речовин, різноманітна та гнучка механізація. Наведено міжнародний досвід практичного застосування мінімального обробітку ґрунту в органічному землеробстві, що свідчить про його ефективність після четвертого року використання: врожайність зростає на 11 %, прошарок гумусу в ґрунтах збільшується на 10 %, збереження приблизно 13 тонн вуглекислого газу на один гектар. Цей метод обробітку ґрунту орієнтований на перспективу та довгострокову стратегію розвитку, потребує гнучкість в заходах щодо обробітку ґрунту і засобах механізації: контроль за бур’янами, хворобами та шкідниками, використання сівозміни і сидератів. Детально проаналізовано технічні засоби для ведення мінімального обробітку ґрунту в умовах органічного землеробства: принцип дії, переваги та недоліки.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-14
Як цитувати
Чайка, Т. (2020) «Роль мінімального обробітку ґрунту в органічному землеробстві», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(10), с. 37-44. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/88 (дата звернення: 25Квітень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва