Використання сучасних пристроїв для контролю динаміки мобільних сільськогосподарських агрегатів

  • Артьомов М. П. Харківський національній технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка
  • Аюбов A. М. Таврійський державний агротехнологічний університет
Ключові слова: машино-тракторний агрегат, прискорення, прилад, вимірювання, акселерометр, динаміка, трактор, динамічна стабільність

Анотація

В даній статті досліджується можливість використання доступних приладів для вимірювання динаміки механічних систем методом визначення прискорень. Такий підхід дозволить створювати вимірювальні модулі, побудовані на основі акселерометрів, порівняно невисокій вартості. У зв'язку з розвитком МЕМС-технології вартість інерційних датчиків-вимірювачів і, зокрема акселерометрів, стає доступною навіть для невеликих фірм-виробників електронних приладів. У даній статті досліджується можливість використання доступних приладів для вимірювання динаміки механічних систем методом визначення прискорень. Такий підхід дозволить створювати вимірювальні модулі, побудовані на основі акселерометрів, порівняно невисокій вартості. Метою даної статті є вирішення задачі з використанням вимірювальних систем на основі акселерометрів та визначення динаміки параметрів мобільних сільськогосподарських агрегатів. Великою проблемою на сучасному етапі експлуатації сільськогосподарських агрегатів є визначення їх динамічних і кваліметричних характеристик у процесі експлуатації. Сучасний трактор тягової концепції характеризується жорсткою параметричної залежністю між його вагою і потужністю двигуна. Ця залежність зумовлена необхідністю реалізації потужності двигуна тільки через силу тяги і в обмеженому (агротехнічними вимогами) діапазоні швидкостей. На динамічну стабільність виконання агротребований впливають керованість, стійкість руху, зовнішні навантаження, що сприяє зміні якості їх виконання. Запропонований метод визначення прискорень, з допомогою розробленого вимірювально-реєстраційного комплексу, дозволяє відслідковувати їх зміна і як впливає зміна параметрів мобільного агрегату на його динамічну стабільність в процесі руху. Отримані результати перехідного процесу роботи агрегату можуть бути використані при моделюванні навантажень ґрунтообробних агрегатів різного призначення.Ключові слова: динаміка, механічні системи,акселерометри, кваліметричні характеристики.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-14
Як цитувати
Артьомов, М. і АюбовA. (2020) «Використання сучасних пристроїв для контролю динаміки мобільних сільськогосподарських агрегатів», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(8), с. 78-83. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/69 (дата звернення: 29Березень2024).
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві