Моделювання динаміки переміщення сипкого матеріалу по конусному диску, що обертається

  • Дмитрів В. Т. Львівський національний аграрний університет
  • Городняк Р. В. Львівський національний аграрний університет
  • Дмитрів Г. М. Львівський національний аграрний університет
Ключові слова: математична модель, швидкість частинки, конусний диск, дисперсний матеріал, дозатор-змішувач, метод Рунге-Кутта

Анотація

Стаття присвячена проблемі моделювання конструкційно-технологічних параметрів конусного ротаційного дискового дозатора-змішувача сипких компонентів для приготування однорідної кормової суміші, зокрема комбікормів. Розроблена схема сил, що діє на частинку при її переміщенні по поверхні обертаючого конусного диску. Розглянута елементарна частинка, як матеріальна точка і диференціальне рівняння руху у векторній формі. Особливістю математичної моделі є прийняття системи координат нерухомою. Початок відліку системи координат співпадає з вершиною конусного диску. Вісь X співпадає з твірною конуса диска, вісь Y направлена перпендикулярно твірній конуса і в сторону обертання. Система диференціальних рівнянь, яка характеризує динаміки переміщення частинки сипкого матеріалу по поверхні конусного ротаційного диску з врахуванням розкладеної сили тертя на взаємно перпендикулярні осі X і Y та динаміки зміни сили тертя в залежності від місця знаходження матеріальної частини на поверхні конусного диска. Рішення диференціального рівняння руху частинки проведено чисельно і дозволяє моделювати рух дисперсного матеріалу по поверхні конусного ротаційного диску дозатора-змішувача сипких компонентів корму в залежності від кутової швидкості обертання конусного диску, кута твірної конуса і характеристики матеріалу частинки.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-13
Як цитувати
Дмитрів, В., Городняк, Р. і Дмитрів, Г. (2020) «Моделювання динаміки переміщення сипкого матеріалу по конусному диску, що обертається», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(8), с. 45-50. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/58 (дата звернення: 24Квітень2024).
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.