Боротьба зі сміттям у Харківській області

  • Куліш І. О. Державний біотехнологічний університет
Ключові слова: довкілля, полігон, тверді побутові відходи, сортування, піроліз, вторсировина, сміття, переробка, здоров’я людини, утилізація

Анотація

В цій статті проаналізовано та описано стан Харківської області, який враховує кількість сміттєзвалищ та сміттєвих полігонів. Розглянуто склад полігонів твердих побутових відходів та приведена інформація щодо негативного впливу сміттєвого забруднення на землю і рослини, виділення важких газів, потрапляючих у атмосферу, а також легкозаймистість відходів. Описані ризики для здоров’я людей, проживаючих неподалеку від сміттєвих полігонів та звалищ, перешкоди в побуті та веденні домашнього господарства. Підкреслено шкоду від сміттєзвалищ для верхнього шару ґрунту та важкості відновлення довкілля. Додатково звернено увагу на дослідження учених щодо підвищеного ризику розвитку онкологічних захворювань та подразнення дихальних шляхів. Вказано на актуальність і ціну контейнерів для роздільного збору сміття, хибний крок зі сторони міської влади у напрямку закупівлі більш дорогих застарівших сміттєвих баків та контейнерів. В меті роботи додано, що українцям потрібно змінити своє ставлення до оточуючого світу і берегти рідний край, а владі запроваджувати програми стимуляції та заохочування населення до сортування ТПВ, місцями діяти більш жорстко і навіть вводити штрафні санкції. На прикладі європейських країн описано їх підхід до утилизації відходів і переробки сміття на вторсировину. Згадано про заводи на яких проводиться спалювання відходів, які не підлягають вторинній переробці методом низькотемпературного та високотемпературного піролізу. Приведена принципова схема піролізу, описана технологія даного процесу і виділена різниця між напівкоксуванням та коксуванням. Окремо приведені переваги та недоліки піролізу. В кінці зроблені висновки, в яких спонукають до активних дій і любові до природи.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-02
Як цитувати
Куліш, І. (2021) «Боротьба зі сміттям у Харківській області», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(22), с. 128-133. doi: 10.5281/zenodo.6967714.
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і технологій