Ступінь подрібнення ґрунту ротаційним розпушувачем

  • Замойський С. М. Хмельницький національний університет
  • Білик Ю. М. Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0002-3808-4583
  • Курской В. С. Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0002-3929-884X
  • Лук’янюк М. В. Хмельницький національний університет
  • Герасименко В. О. Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-5875-8517
Ключові слова: ґрунт, поверхневий обробіток ґрунту, ротаційний розпушувач, конструкційно-технологічні параметри розпушувача, глибина обробітку ґрунту, ступінь подрібнення ґрунту

Анотація

Дуже важливе значення для отримання оптимальних сходів і створення найкращих умов для розвитку рослин має якісна підготовка ґрунту під сівбу різних сільськогосподарських культур. Для цього необхідно мати у верхньому шарі ґрунту не менше 50...60 відсотків структурних агрегатів із розміром частинок 0,25...10 міліметрів.

Для зменшення енергомісткості процесу і підвищення якості обробітку на основі знання про фізико-механічні властивості ґрунту необхідно застосовувати такі способи його деформації, щоб опір різанню був якнайменший, а робочі органи створювали різнонаправлені деформації за рахунок декількох способів руйнування ґрунтового моноліту

Сьогодні для поверхневого обробітку ґрунту дуже широко застосовуються ґрунтообробні знаряддя з активними робочими органами. Найбільш поширені ротаційні розпушувачі ґрунту. Тому при про­єк­туванні цих знарядь і їх робочих органів слід враховувати, що вони повинні в першу чергу забезпе­чувати високу якість обробітку ґрунту, можливість зміни режиму різання ґрунту в широкому діапазоні.

Проведений аналіз конструкційно-технологічних схем ротаційних розпушувачів ґрунту і процесу їх роботи показав, що найбільший вплив на технологічний процес розпушування мають такі параметри: ширина захвату, робоча швидкість, частота обертання вала ротора, кількість робочих ножів, крок витка розміщення ножів, ширина ножа та інші його геометричні характеристики. Саме від цих параметрів в першу чергу залежить деформація ґрунту і зменшення опору різанню.

Якщо порівняти ґрунтообробні знаряддя для поверхневого обробітку ґрунту то кращу якість підготовки ґрунту під посів зернових культур забезпечують активні робочі органи, але й вони мають певні недоліки: недостатня заробка стерні і пожнивних решток в ґрунт, велика енергомісткість, складна конструкція. Тому дослідження конструкційних параметрів розпушувача і їх залежності від фізико-механічних властивостей ґрунту є сьогодні актуальним питанням.

Метою наших досліджень є аналіз та оптимізація конструкційно-технологічних параметрів ротаційного розпушувача ґрунту і впливу їх на ступінь подрібнення ґрунту при його поверхневому обробітку під посів різних сільськогосподарських культур.

Дослідження спирається на методи математики та теоретичної механіки.

Результатом досліджень є оптимізація параметрів ротаційного розпушувача і їх впливу на ступінь подрібнення ґрунту.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-03-22
Як цитувати
Замойський, С., Білик, Ю., Курской, В., Лук’янюк, М. і Герасименко, В. (2022) «Ступінь подрібнення ґрунту ротаційним розпушувачем», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(23), с. 81-86. doi: 10.5281/zenodo.6819484.
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві