Ступінь подрібнення ґрунту ротаційним розпушувачем - Замойський, С.; Білик, Ю.; Курской, В.; Лук’янюк, М.; Герасименко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
Дуже важливе значення для отримання оптимальних сходів і створення найкращих умов для розвитку рослин має якісна підготовка ґрунту під сівбу різних сільськогосподарських культур. Для цього необхідно мати у верхньому шарі ґрунту не менше 50...60 відсотків структурних агрегатів із розміром частинок 0,25...10 міліметрів. Для зменшення енергомісткості процесу і підвищення якості обробітку на основі знання про фізико-механічні властивості ґрунту необхідно застосовувати такі способи його деформації, щоб опір різанню був якнайменший, а робочі органи створювали різнонаправлені деформації за рахунок декількох способів руйнування ґрунтового моноліту Сьогодні для поверхневого обробітку ґрунту дуже широко застосовуються ґрунтообробні знаряддя з активними робочими органами. Найбільш поширені ротаційні розпушувачі ґрунту. Тому при проєктуванні цих знарядь і їх робочих органів слід враховувати, що вони повинні в першу чергу забезпечувати високу якість обробітку ґрунту, можливість зміни режиму різання ґрунту в широкому діапазоні. Проведений аналіз конструкційно-технологічних схем ротаційних розпушувачів ґрунту і процесу їх роботи показав, що найбільший вплив на технологічний процес розпушування мають такі параметри: ширина захвату, робоча швидкість, частота обертання вала ротора, кількість робочих ножів, крок витка розміщення ножів, ширина ножа та інші його геометричні характеристики. Саме від цих параметрів в першу чергу залежить деформація ґрунту і зменшення опору різанню. Якщо порівняти ґрунтообробні знаряддя для поверхневого обробітку ґрунту то кращу якість підготовки ґрунту під посів зернових культур забезпечують активні робочі органи, але й вони мають певні недоліки: недостатня заробка стерні і пожнивних решток в ґрунт, велика енергомісткість, складна конструкція. Тому дослідження конструкційних параметрів розпушувача і їх залежності від фізико-механічних властивостей ґрунту є сьогодні актуальним питанням. Метою наших досліджень є аналіз та оптимізація конструкційно-технологічних параметрів ротаційного розпушувача ґрунту і впливу їх на ступінь подрібнення ґрунту при його поверхневому обробітку під посів різних сільськогосподарських культур. Дослідження спирається на методи математики та теоретичної механіки. Результатом досліджень є оптимізація параметрів ротаційного розпушувача і їх впливу на ступінь подрібнення ґрунту.