Екологічно безпечне використання мінеральних добрив

  • Мельник В. І. Державний біотехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-1176-2831
  • Романашенко О. А. Державний біотехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-0857-6288
  • Циганенко М. О. Державний біотехнологічний університет https://orcid.org/0000-0003-3976-6591
  • Качанов В. В. Державний біотехнологічний університет
  • Романашенко І. О. Державний біотехнологічний університет
Ключові слова: мінеральні добрива, забруднення оточуючого середовища, грунт, врожай, сільськогосподарські культури, поживні речовини, екологічна безпека

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням стану екологічної безпеки при використанні мінеральних добрив, а також дослідженню сучасних шляхів зменшення їх впливу на навколишнє середовище. Мінеральні добрива є одним із найефективніших засобів підвищення родючості ґрунтів, урожайності та поліпшення якості продукції рослинництва, тому можна констатувати, що за їх допомогою відбувається керування процесами живлення рослин, змінюється якість урожаю та здійснюється вплив на родючість, фізико-хімічні та біологічні властивості ґрунту. При застосуванні мінеральних добрив можна керувати процесом живлення рослин, змінювати якість урожаю та впливати на родючість, фізико-хімічні і біологічні властивості ґрунту. Результати наукових досліджень вітчизняних учених свідчать, що завдяки використанню мінеральних добрив врожай основних сільськогосподарських культур збільшується в середньому на 40–50 %. Водночас мінеральні добрива істотно впливають на навколишнє природне середовище, особливо через забруднення компонентів екосистем хімічними агентами. Своєчасно незасвоєні рослинами залишки добрив потрапляють у водойми, а азотні – ще й в атмосферу у вигляді оксидів нітрогену.

В останні роки цій проблемі надають значної уваги в нашій країні і за її межами. Науковці багатьох країн розробляють комплекси заходів, спрямованих на запобігання забруднення навколишнього природного середовища мінеральними добривами. Одним із способів зменшення негативного впливу мінеральних добрив на агроекосистеми є покриття їх водорозчинною капсулою. Необхідною умовою для створення капсули є її безпечність для агроекосистеми, необхідні фізико-механічні властивості, ефективність пролонгованого вивільнення поживних речовин.

Також, негативний вплив від використання мінеральних добрив можна суттєво зменшити використанням нових форм – добрив пролонгованої дії. Вони спроможні подовжити тривалість дії хімічних агентів упродовж вегетаційного періоду, зменшити обсяг і частоту внесення, а також запобігти міграції елементів живлення за межі малого біотичного циклу удобрюваної агроекосистеми і потраплянню в інші компоненти ландшафту. Такі форми добрив також запобігають змиву і вимиванню поживних речовин дощовими, талими та ґрунтовими водами.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-03-22
Як цитувати
Мельник, В., Романашенко, О., Циганенко, М., Качанов, В. і Романашенко, І. (2022) «Екологічно безпечне використання мінеральних добрив», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(23), с. 12-17. doi: 10.5281/zenodo.6807501.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва