Методика підготовки кокосових матів до використання в тепличних комплексах
Анотація
На основі аналізу сучасних методів виробництва продукції захищеного ґрунту, визначено зростання кількості кокосових матів у якості основного засобу виробництва, що пояснюється доступністю, гарною зволоженістю, гарним поглинанням маточного розчину, і як наслідок якісне формування кореневої системи рослини. Всі кокосові мати, що існують на ринку України постачаються кокосові мати тільки в сухому, непідготовленому стані. Агрохімічний аналіз кокосових матів виявив наявність великої натрію в складі мату та низьку вологість кокосового субстрату, що вказує на непідготовленість мату до використання. Запропонована технологія підготовки кокосового мату до використання в теплицях з використанням найменшої кількості технологічних операцій, що дає змогу пришвидшити посадку рослин. Дана технологія включає п’ять основних технологічних операцій підготовки кокосового мату: розрізання матів, насичення матів водним розчином, настоювання матів, створення дренажних отворів, промивання матів. Наведений опис всіх технологічних операцій, що дає змогу використовувати дану технологію для будь-якого підприємства, що використовує кокосові мати в якості основного засобу виробництва. В даній технології передбачена механізація процесу підготовки мату за допомогою спеціального обладнання, зокрема зрошувальний міксер, як основний вузол подачі маточного розчину, що в подальшому може використовуватись для зрошення рослин, що будуть посаджені в кокосові мати. При завершенні підготовки кокосового мату, основним показником, що показує готовність мату до роботи, є рівень електропровідності дренажного розчину, що повинен бути не більше 0,5. Даний показник досягається промиванням кокосового мату.