Логістика технологічних процесів рослинництва

  • Мельник В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
  • Анікєєв О. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
  • Сировицький К. Г. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
Ключові слова: логістика, технологічний процес, рослинництво, цілі логістики, завдання логістики, логістична система, підсистема, ланцюги, прибуток

Анотація

У даній статті авторами розглянуто і згруповано питання, що формують базове уявлення про сутність логістичного походу при виконанні технологічних процесів рослинництва. Україна вийшла на передові межі в світі по валовому виробництву продукції рослинництва. Цей аспект змушує задуматися над тим, на скільки висока собівартість вирощеної продукції, чи є можливість її знизити. У статті визначено поняття логістичної системи технологічних процесів рослинництва, підсистем, об'єднаних в одному процесі управління матеріальними і інформаційними потоками рослинництва в межах господарства, з моменту основної підготовки ґрунту до реалізації вирощеної продукції. Між підсистемами, а це агрономічна, інженерна та маркетингова, встановлені певні функціональні зв'язки і відносини. Кожна з підсистем виконує свою вузьку роль, що обґрунтована логістичною системою. Визначена головна мета реалізації логістичного походу при виконанні технологічних процесів рослинництва, яка полягає в завоюванні міцних конкурентних переваг організації на ринку, а також позначені правила, за допомогою яких логістика досягає поставленої мети. Під логістикою рослинництва розуміється – наука про контроль науково обґрунтованих сівозмін, підтримці і поліпшенні родючості ґрунтів на рівні природного і штучного прийомів; плануванні та управлінні коштами механізації, їх переміщенням і виконанням робіт за призначенням в агротехнічні терміни в межах агротехнічних вимог в межах господарства. Узгодженні польових і транспортних робіт, під час проведення основної підготовки оля, посіву, догляду за посівами, збиральної компанії. А також роботи інженерної служби по підтримці техніки в робочому стані; організації короткострокового або тривалого зберігання, а також реалізації вирощеної продукції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-13
Як цитувати
Мельник, В., Анікєєв, О. і Сировицький, К. (2020) «Логістика технологічних процесів рослинництва», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(8), с. 6-10. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/41 (дата звернення: 27Квітень2024).
Розділ
Транспортні процеси агропромислового комплексу