Підходи оцінки формування агротехнологій

  • Тимчук В. М. Луганський національний аграрний університет
  • Халін С. Ф. Луганський національний аграрний університет
  • Осипова Л. С. Луганський національний аграрний університет
Ключові слова: рослинництво, культури, технології, ресурсне забезпечення, попередники, технологічні операції, формалізовані періоди

Анотація

В статті у форматі відпрацювання підходів формування технологій за модульним принципом на рівні 13 сільськогосподарських культур, 4 рівнях ресурсного забезпечення, 4 формалізованих періодів реалізації технології та 7 попередників розглянуто обґрунтованість та реальність застосування нової методології. На прикладі аналізу кількості технологічних операцій та порівняння з рівнями задіяних модулів продемонстровано реальну можливість охоплення задіяних на теперішній час рослинницьких технологій. Показано необхідність оперування при формуванні технологій базовими підходами оцінки параметрів за кардинальними точками (min, max, opt) та використання алгоритму об’єкт-зона-механізми. Виділено 3 формалізовані варіанти роботи з технологіями за модульними підходами – загальна кількість технологічних операцій, кількість комутаційних операцій та кількість відкритих технологічних операцій. Показано, що обґрунтованим є 4-5 модульний рівень та необхідність включення до модулів технологічних операцій з 4 різних формалізованих періодів реалізації. Зроблено висновки, що у виділених підходах системно простежуються необхідні універсалізм та практичність в різних галузях, що дає підстави для стартової роботи на рівні конвергентних технологій. Виділено, що значним позитивом нової методології є те, що в рамках формування технологій за модульним принципом досягається автономність формування галузевих модулів. Одночасно з цим виділяється необхідність системної методологічної роботи та координації. Формування технологій за модульним принципом є достатньо адаптованим рішенням для реалізації інноваційної моделі розвитку АПВ та напрямів трансферу технологій.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-24
Як цитувати
Тимчук, В., Халін, С. і Осипова, Л. (2020) «Підходи оцінки формування агротехнологій», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 41-47. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).41-47.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають