Навантаження на колеса від зміни вертикальних прискорень в процесі руху сільськогосподарського агрегату

  • Артьомов М. П. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка
Ключові слова: ґрунт, ведучі колеса, нормальне напруження ґрунту, крутний момент, вертикальні прискорення, вертикальне навантаження, деформації

Анотація

Правильна експлуатація колісних шин тракторів утруднена і залежить від багатьох факторів. Тиск в шинах має велике значення для розподілу тиску напружень і деформацій як у самій шині так і її впливі на ґрунт. Деформація шини впливає на розмір поверхні контакту з ґрунтом. Низький тиск викликає надмірний прогин каркасу шини, що збільшує опір коченню колеса. Причини занадто великого тиску зниження зчеплення шин з ґрунтом, нерівномірний і швидкий знос, особливо ведучих коліс. Для різних ґрунтів в залежності від тиску в шинах можна отримати різний розподіл напруження в ґрунті. У статті представлено вплив шини ведучого колеса трактора при експлуатації на зміну ущільнення ґрунту.
Основна мета цього дослідження полягала в оцінці впливу механічних напружень, що діють при впливі ведучих коліс сільськогосподарського агрегату, на зміну ущільнення ґрунту і процеси, що відбуваються при цьому. Сільськогосподарські машини можуть вплинути на структуру ґрунтового профілю на глибину до 0,6 м залежно від характеристики машин, типу ґрунту і початкових умов стану ґрунту З огляду на зміну верхнього шару ґрунту, ходових системи сільськогосподарських агрегатів, особливо тракторів з навісними або причіпними знаряддями, які створюють тягове зусилля за рахунок напруження-деформації - взаємодії між шинами і верхнім шаром ґрунту. У цій контактно поверхневій взаємодії між ґрунтом і шиною відбувається деформація ґрунту при нормальних напруженнях і напруженнях зсуву. Напруження зсуву різко зростає зі збільшенням тягового зусилля і буксування коліс, що може привести до руйнування слабкого верхнього родючого шару.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-24
Як цитувати
Артьомов, М. (2020) «Навантаження на колеса від зміни вертикальних прискорень в процесі руху сільськогосподарського агрегату», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 23-28. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).23-28.
Розділ
Мобільні і стаціонарні енергозасоби та їх елементи