Обґрунтування систем технологій збирання біологічного врожаю конопель

  • Шевчук В. В. Уманський національний університет садівництва
  • Шейченко В. О. Полтавська державна аграрна академія
  • Проценко С. Ю. Полтавська державна аграрна академія
  • Гак В. М. Полтавська державна аграрна академія
  • Кордубан М. М. Полтавська державна аграрна академія
Ключові слова: промислові коноплі, збирання конопель, фази стиглості, стрічкові накопичувачі

Анотація

Досліджено шляхи підвищення ефективності механізованих технологічних процесів збирання усього обсягу біологічного врожаю конопель та льону завдяки використанню стрічкових накопичувачів.
Запропоновано спосіб формування валка конопле стеблової маси на стрічку і волочіння її разом з валком до краю поля, що уможливлює суттєве підвищення ефективності механізованих процесів збирання і подальшого перероблення усього біологічного врожаю конопель, льону та інших культур.
Розроблено сукупність змістів основних варіантів (розгалужень) систем технологій збирання усього біологічного врожаю конопле стеблової маси на стрічкові накопичувачі, якими враховано технічні, технологічні та економічні передумови реалізації основних технологічних oпeрацій, властивих відповідним технологіям.
Запропоновано спосіб формування на стерні валків із заданою масою стебел на одному погонному метрі. Суть способу полягає в тому, що скошену конопле стеблову масу укладають у вигляді валка на стрічку, яку відпускають зі швидкістю меншою швидкості руху жнивного агрегату. Завдяки цьому уможливлюється накопичення на незначній частині поля по кінцях гону усього обсягу врожаю конопле стеблової маси.
Запропоновано якісно новий технологічний процес, у якому не молотарка (комбайн) із засобами її технологічного обслуговування переміщується по полю з метою завантаження конопле стебловою масою, а конопле стеблова маса у вигляді валка подається до молотарку. Завдяки реалізації відміченого технологічного процесу уможливлюється операції обмолочування насіннєвої частини врожаю, обрізання листя від стебел, формування стебел з метою їх подальшої переробки у тресту здійснювати напівстаціонарними комплексами машин на краю поля.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-23
Як цитувати
Шевчук, В., Шейченко, В., Проценко, С., Гак, В. і Кордубан, М. (2020) «Обґрунтування систем технологій збирання біологічного врожаю конопель», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(16), с. 113-119. doi: 10.37700/enm.2020.2(16).113-119.
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві