Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів

  • Пузік Л. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка
  • Пузік В. К. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка
Ключові слова: природний убуток маси, генеральна сукупність, вибірка, зразок, вимірювання

Анотація

Розглядаються задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів та проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції.
Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху і є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об’єктів); розпилення і розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної і цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції про-дуктів тарою, пакувальними матеріалами. При достатньо однорідній генеральній сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються із фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об’єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання дозволяють визначити, яким повинен бути об’єм вибірки, щоб забез-печити вимогливу точність оцінки природного убутку маси.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-10-26
Як цитувати
Пузік, Л. і Пузік, В. (2020) «Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(15), с. 72-81. doi: 10.37700/enm.2020.1(15).72-81.
Розділ
Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають