Матеріали «круглого столу»: «Агробіологічне обґрунтування ефективності змішаних посівів»

  • Мельник В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко
  • Пастухов В. І. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко
  • Витанов О. Д. Институт овощеводства и бахчеводства НААН Украины
  • Писаренко В. М. Полтавская государственная аграрная академия
  • Гноевой І. В. Харьковская государственная зооветеринарная академия
  • Жмурко В. В. Харьковский национальный университет им. В.Н. Каразина
  • Соловей В. Б. Национальный научный центр «Институт почвоведения и агрохимии им. А.Н. Соколовского» НААН Украины
  • Бакум М. В. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко
  • Лукьяненко В. М. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко
Ключові слова: прогноз, змішаний посів, взаємодія видів, кукурудза, соя, картопля, овочеві культури, посів, догляд за посівами, збирання, силосування, годівля

Анотація

Відставання в аграрному секторі України, зокрема, обумовлено обмеженістю матеріально- технічних і фінансових ресурсів, які доступні профільним навчальним, науковим і конструкт торським установам. Вирішити проблему відставання можна, якщо зосередитися на техніко-технологічному майбутньому. Реалізація стратегії випередження вимагає прогнозування всіх аспектів розвитку агропромислово- го комплексу на кілька десятиліть вперед. Можна стверджувати, що наступною за Strip-Till стане система землеробства Mix-Cropp, яка заснована на широкому використанні змішаних посівів, а в більш віддаленій перспективі — система землеробства Rot-Mix, яка заснована на використанні сівозмін між змішаними посівами. Здійснення стратегії випереджання можливо, якщо є такі техніко-технологічні напрямки, які задовольняють умові пролонгованої актуальності, тобто такі, у вирішенні яких виробничники зацікавлені вже зараз, але які повною мірою будуть затребувані в майбутньому. Таким умовам в максимальній мірі відповідає потреба в техніко-технологічному забезпеченні сумісних посівів кукурудзи та сої за схемою «рядок в рядок». У першу чергу це стосується  посівних машин. Актуальною залишається підзадача узгодження пар сортів між собою. Причому для кожної зони повинні бути підібрані пари ранньостиглих, середньостиглих і пізньостиглі сортів. Однією з підзадач, яка задовольняє умові пролонгованої актуальності є узгодження темпів зрос- тання спільно вирощуваних культур. Роботи над вдосконаленням технологій вирощування картоплі під шаром соломи можуть і повинні стати локомотивом для впровадження смугових технологій у рос- линництві. Успішна реалізація стратегії випередження на основі розробки техніко-технологічного забезпечення системи землеробства Mix-Cropp вимагає узгодження дій дослідників, конструкторів, заводчан і господарників. Тільки в цьому випадку ті обмежені ресурси, які ми зараз маємо, будуть достатніми для забезпечення технологічного прориву в агропромисловому комплексі України.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-23
Як цитувати
Мельник, В., Пастухов, В., Витанов, О., Писаренко, В., Гноевой, І., Жмурко, В., Соловей, В., Бакум, М. і Лукьяненко, В. (2020) «Матеріали «круглого столу»: ‘Агробіологічне обґрунтування ефективності змішаних посівів’», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(4), с. 29-45. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/204 (дата звернення: 8Травень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва