Статистична оцінка і регіональні особливості фальсифікації продуктів харчування в Україні

  • Дубницький В. Ю. Харьковский институт ГВУЗ «Университет банковского дела», г. Харьков
  • Фесенко Г. В. Харьковский национальный университет городского хозяйства имени А.Н. Бекетова, г. Харьков
  • Черпньов І. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко, г. Харьков
Ключові слова: фальсифікація продуктів харчування, індекс споживання чистих харчових продуктів, закони розподілу, коефіцієнт кореляції Спірмена, кластерний аналіз

Анотація

У даний час внесок агропромислового комплексу в українському експорті є визначальним і, перевищив показники металургійної та машинобудівної галузей промисловості. Успішна реалізація продовольчої продукції, перш за все, на внутрішньому ринку є невід'ємною умовою забезпечення продовольчої безпеки держави. Однак, аналіз ряду публікацій, включаючи і офіційний звіт «Про стан продовольчої безпеки України» показав, що залишився не розглянутим такий фактор, який має потужний негативний вплив на безпеку населення і держави в цілому, як фальсифікація продуктів харчування. У статті проведено огляд цієї проблеми в історичному аспекті, але основна увага приділена методам підробки продовольчої продукції, починаючи з середини XIX століття, тобто з моменту, коли вони досягли промислових масштабів і вийшли на транснаціональний рівень. Проаналізовано факти фальсифікації в Великобританії і Франції, а також Російської Імперії. Звернуто увагу на те, що деякі способи підробки молочних продуктів, що застосовувалися недобросовісними виробниками на початку ХХ століття, продовжують активно використовуватися досі, в тому числі і в сучасній Україні. В основній частині публікації було розглянуто вплив фальсифікованих продуктів харчування в Україні на показники продовольчої безпеки за станом на 2013 р. В роботі запропонований спосіб визначення індивідуального індексу споживання чистих харчових продуктів, тобто без урахування рівня їх фальсифікації. Запропоновано враховувати цей індекс при складанні звітів про стан продовольчої безпеки, як на регіональному рівні, так і в цілому по Україні. Встановлено закони розподілу середньодушового споживання продуктів основних продовольчих груп. В результаті кластерного аналізу не виявлено сутеєвих міжрегіональних відмінностей середньодушового споживання продуктів основних продовольчих груп. Кореляційний аналіз показав слабку кореляцію між споживанням окремих видів продовольчих груп. Таким чином, можна вважати, що споживання харчових продуктів і їх фальсифікатів більш-менш рівномірно розподілено по всій території України.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-22
Як цитувати
Дубницький, В., Фесенко, Г. і Черпньов, І. (2020) «Статистична оцінка і регіональні особливості фальсифікації продуктів харчування в Україні», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(6), с. 125-136. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/187 (дата звернення: 3Липень2024).
Розділ
Якість, стандартизація, безпека, екологічність та ергономічність машин і техно