Технологія обробки рослин в тепличному овочівництві

  • Іноземцев Г. Б. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Окушко О. В. Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: технологія, рослина, тепличне овочівництво, обробка, електростатичний метод, індукційна зарядка, живильний розчин, частинка

Анотація

В наведеній статті розглянуто технологію некореневої підкормки рослин живильними розчинами електростатичними методами в тепличному овочівництві. Сучасні засоби по здійсненню та реалізації таких методів особливо некореневої підкормки, на жаль, не являють собою достатньо ефективні та досконалі методи. Це, в першу чергу, обумовлюється: недостатньою якістю нанесення робочих рідин, знесенням їх за межі зеленої маси, незначною кількістю осадження їх на листя, недосконалістю серійного обладнання та ін. Все це безумовно не дозволяє отримати очікуваний результат, що обумовлює значні збитки, забруднення довкілля, високу трудомісткість тощо. Така ситуація в значній мірі пояснюється і відсутністю науково-обґрунтованих інженерно-технологічних рішень, методів розрахунку та прогнозування їх функціонування у широкому діапазоні згідно агротехнічних вимог. Автори даної статті пропонують технологія, яка може забезпечити підвищення рівномірності осадження крапель живильних розчинів на обох сторонах поверхні листя рослин, зменшення втрат розчинів на 20 - 60 % і як результат сприятиме підвищенню врожайності на 12 -15 %. Отримання таких результатів пояснюється особливостями електростатичного методу, який базується на силовій взаємодії електричного поля та самих крапель живильного розчину. Таким чином, стаття має досить важливе теоретичне та практичне значення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-17
Як цитувати
Іноземцев, Г. і Окушко, О. (2020) «Технологія обробки рослин в тепличному овочівництві», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(7), с. 36-39. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/109 (дата звернення: 19Квітень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва