Вплив зміни вертикальних прискорень машинно-тракторних агрегатів на ущільнення ґрунту при виконанні агротехнічних операцій

  • Артьомов М. П. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка
Ключові слова: вертикальні прискорення, переущільнення сільськогосподарська техніка, грунт

Анотація

Розглядається питання впливу коливань вертикальних прискорень на ущільнення ґрунтів, як процесу зміни складання ґрунту під впливом високих механічних навантажень, а сааме під впливом важкої сільськогосподарської техніки. Розглянуто вплив коливання вертикальних прискорень на швидкість зміни напружень в оброблюваному шарі ґрунту в процесі виконання агротехнічних операцій. Через використання в сільському господарстві України потужних енергонасичених тракторів зарубіжних фірм виникла необхідність вирішення цих завдань, що є особливо актуальним для ринкових відносин. Основною метою дослідження є вивчення зміни тиску в родючому шарі і розробка рекомендацій до зменшення ущільнення грунту від інтенсивності вертикальних прискорень в процесі руху агрегату. Прагнення підвищити універсальність тракторів для роботи зі шлейфом сільськогосподарських машин призначених для сусідніх тягових класів пов'язане з гострою необхідністю оцінки їх тягово-енергетичних параметрів і впливу на грунт при випробуваннях і експлуатації. Вологість ґрунту в момент впливу на неї техніки є найважливішим чинником, що визначає ступінь ущільнення при одному і тому ж навантаженні. Глибина деформації, що визначається вище названими факторами, а також одиничною масою техніки, тиском на вісь і напругою на глибині нижче оброблюваного шару ґрунту.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-14
Як цитувати
Артьомов, М. (2020) «Вплив зміни вертикальних прискорень машинно-тракторних агрегатів на ущільнення ґрунту при виконанні агротехнічних операцій», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(8), с. 90-95. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/74 (дата звернення: 16Квітень2024).
Розділ
Ефективність використання машин в землеробстві