Удосконалення конструкції робочого органу культиватора для міжрядної обробки просапних культур

Ключові слова: рослинницька продукція, машини для обробки грунуту, робочі органи культиватора, міжрядна обробка культур, зразок

Анотація

Інтенсифікація аграрного виробництва передбачає вирішення завдань обробітку ґрунту комплексно з урахуванням усіх вагомих чинників для повного задоволення потреб вирощуваних сільськогосподарських культур. Проте традиційні технології і засоби механізації обробітку ґрунту уже не задовольняють щораз більші потреби виробництва рослинницької продукції. У розвитку технологій і сільськогосподарського обладнання в аграрному секторі нашій країні слід зазначити головну тенденцію – перехід до диференційного механізованого обробітку ґрунту.

У рішенні задач збільшення виробництва рослинницької продукції важливе місце займають питання проектування і виготовлення сучасної техніки. Тому підприємства сільськогосподарського машинобудування, науковці, конструктори приділяють велику увагу знаходженню нових рішень в розробці ефективного обладнання. Проектуються і виготовляються нові зразки сільськогосподарської техніки для обробки ґрунту, вживаються заходи для розширення можливостей винахідників в створенні перспективного вітчизняного обладнання. В результаті  цього українські виробники сільськогосподарської продукції експлуатують сучасну працездатну техніку.

В Луганському національному аграрному університеті розроблені декілька конструкцій ґрунтооброблювального робочого органу культиватора. Особливістю розробок є те, що діючі робочі органи культиватора додатково оснащені раціональними механізмами, які забезпечують  відокремлення бур'яну від ґрунту, поліпшують умови для розвитку рослин, стану ґрунту, зменшують застосування гербіцидів і підвищують врожайність культур.

На підставі отриманих результатів розроблена технологія виготовлення та виготовлений удосконалений зразок робочого органу культиватора. Для різних ґрунтово – кліматичних умов сконструйовані змінні робочі елементи для відокремлення бур'яну  від ґрунту і його розпушуванню. Реалізація таких рішень дозволить застосовувати розробку в різних регіонах України.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-02
Як цитувати
Риндяєв, В. (2021) «Удосконалення конструкції робочого органу культиватора для міжрядної обробки просапних культур», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(22), с. 59-62. doi: 10.5281/zenodo.6967477.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.