Вивчення колекції капусти як вихідного матеріалу для селекції

Ключові слова: капуста, колекція, розсадник, селекція, вид, сортотип, урожайність, маса головки, тип стиглості

Анотація

Представлено результати вивчення колекції капусти в Інституті овочівництва і баштанництва НААН України. В Україні найбільш широкого розповсюдження отримали сорти централь­но­європейської групи, що є цінними зразками для селекції на урожайність та на стійкість до розтріскування головок. Колекція вихідного матеріалу капусти необхідна для створення високоврожайних сортів і гібридів різних строків достигання, що характеризуються високим виходом товарної продукції. Колекція містить сорти капусти білоголової раннього та пізнього строків достигання, сортозразки капусти червоноголової, савойської, брюссельської, цвітної та кольрабі. Переважна кількість сортозразків представлена капустой білоголовою, серед яких більшість є сортами пізнього строку достигання. Саме капуста білоголова сортів пізнього строку достигання користується найбільшим попитом у населення.

Встановлено, що товарність головок сортозразків капусти білоголової раннього строку достигання переважно була в межах 80–90 %, а пізнього строку достигання – коливалася в межах від 90 до 100 %. За врожайністю та масою товарної головки сорти капусти білоголової пізнього строку достигання переважали ранньостиглі на 14 %. Рослини ранньостиглих сортозразків за величиною дрібні: діаметр розетки листків не більше 60 см. Пізньостиглі сортозразки за діаметром розетки відносяться до середніх (60–80 см) або великих (більше 80 см).Серед колекційних зразків капусти білоголової пізньої найбільшу селекційну цінність представляють сортозразки сортотипів Амагер та Білоруська, а також сорти капусти червоноголової сортотипу Лангейдейкер. Серед колекційних зразків капусти білоголової ранньої найбільшу селекційну цінність представляють сортозразки сортотипів Дітмарська рання і Голландська рання. Серед представленого видового різноманіття капусти будь-який вид може бути донором тривалості вегетаційного періоду.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-02
Як цитувати
Кирюхіна, Н., Пузік, Л., Пузік, В. і Бондаренко, В. (2021) «Вивчення колекції капусти як вихідного матеріалу для селекції», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (4(22), с. 21-26. doi: 10.5281/zenodo.6964818.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва