Машини для подрібнення та розкидання гною для сімейних тваринницьких ферм

  • Велит І. А. Полтавська державна аграрна академія
  • Іванкова О. В. Полтавська державна аграрна академія
  • Скиба М. М. Полтавська державна аграрна академія
  • Общий Я. О. Полтавська державна аграрна академія
Ключові слова: тверді органічні добрива, вал для подрібнення добрив, подрібнювач, гній, сімейна ферма

Анотація

Підвищення родючості ґрунтів потребує високоякісної підготовки та своєчасного внесення доз органічних добрив. Якість внесення органічних добрив забезпечується підготовкою добрив з застосуванням універсальних машин.
Застосування мобільних машин для подрібнення та розкидання гною на тваринницьких фермах дає можливість приготувати високоякісні органічні добрива.
В роботі проведено аналіз подрібнювачів та розкидачів органічних добрив з різними робочими органами, конструкцією. Перераховані переваги та недоліки машин для подрібнення та розкидання гною, таких, як ПРТ-10, РОУ-6, РТД-5, МТУ-10. За технічними характеристиками вибрана модель для розкидання гною на малій фермі. Удосконалена конструкція подрібнювача гною на базі ПРТ-10.
В кузові встановлено корпус з розміщеною в ньому змішувальною камерою з лопатевим барабаном, ущільнювальним транспортером. В передній частині рами встановлено гнойовий насос з приводом від ВВП трактора. Лопатевий барабан виготовлено у вигляді валу з шарнірно – зчленованими лопатками. Ущільнювальний транспортер можна встановлювати під різним кутом, регулюючи тим самим товщину соломи, яка подається в змішувальну камеру.
В роботі проаналізовано залежність ефективності використання мобільних машин для подрібнення та розкидання органічних добрив від прямих експлуатаційних витрат для малих сімейних ферм. Встановлено, що ефективність використання машини для подрібнення та розкидання органічних добрив на базі ПРТ-10 найвища, що дає можливість експлуатувати машину на малих молочних фермах.
На сімейних молочних фермах доцільно використовувати мобільний подрібнювач ПРТ-10. Він є найбільш ефективним в використанні. Його універсальна конструкція дозволяє нам модернізувати барабан для подрібнення гною, що дає можливість укладати отриману гнойову суміш в бурти і для внесення гною на поля.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-24
Як цитувати
Велит, І., Іванкова, О., Скиба, М. і Общий, Я. (2021) «Машини для подрібнення та розкидання гною для сімейних тваринницьких ферм», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(20), с. 38-42. doi: 10.5281/zenodo.7262172.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.