Технологічні особливості роботи форсунок для причіпних та самохідних обприскувачів

  • Алфьоров О. І. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Пономаренко В. В. ТОВ "Агрістар", Дилер John Deere (м. Харків, Україна)
Ключові слова: обприскувачі, форсунки, тиск, норма виливу, діаметр крапель, швидкість потоку, розпилювання

Анотація

У статті наведено технологічний та технічний огляд елементів технічного забезпечення процесу обприскування. Представлено аналіз типів та технологічних особливостей розпилювальних форсунок оприскувачів з описом їх технологічного призначення та особливостей роботи. Розглянуті деякі фактори, що сприяють правильному вибору розпилювальної форсунки, а саме: розмір крапель, якість розпилювання, швидкість потоку, факел розпилу та тиск. Наголошено на оцінці впливу обприскування сільськогосподарських культур при використанні різних типів форсунок. Адже розпилювачі форсунок відрізняються не тільки різною формою та нормою виливу, а ще й мають різні за розміром отвори для виливу крапель відповідного діаметру та працюють із змінним тиском для виконання особливих вимог при внесенні матеріалів. Також враховується точкове місце внесення рідин (листя або стебло), щоб забезпечили високу точність та ефективність для даного етапу вирощування культур. Розглянуті форсунки для кожного виду внесення: суцільноструменеві, 3D форсунки, форсунка інтенсивного потоку, форсунка ультрамалого зносу, розпилювальні форсунки GuardianAIR Twin. Описані технологічні особливості наступних типів форм розпилювання: парний тип форми розпилення, конусний тип форми розпилення, форма типу розпилення зі зміною напрямку (Deflect pattern), форма типу розпилення з суцільним конусом, форма типу розпилення з пустим конусом, форма типу розпилення зі зміщенням від центру, струменева форма типу розпилення. Наведено класифікацію для вимірювання та інтерпретації якості розпилювання з форсунок за стандартом ASABE S572.1 американського товариства інженерів сільського господарства та біології (ASABE).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-03-22
Як цитувати
Алфьоров, О. і Пономаренко, В. (2021) «Технологічні особливості роботи форсунок для причіпних та самохідних обприскувачів», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(19), с. 69-74. doi: 10.5281/zenodo.6902583.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.