Оцінка розмірних і якісних параметрів роботи горизонтального дискового дозатора

  • Артьомов М. П. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
  • Калюжний О. Д. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
  • Романашенко О. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
  • Колодяжний І. О. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
Ключові слова: мінеральні добрива, диск дозування, розкидаюча тарілка, рівномірність подання, обертів, калібрувальний отвір, вікно завантаження, вікно вивантаження

Анотація

Велика нерівномірність розсіву добрив відцентровими розкидачами пояснюється наступними причинами. По-перше це прояв технічних особливостей розкидання добрив відцентровим органом. По-друга це вплив фізико-механічних властивостей сипких добрив і третя причина велика неточність подання добрив через дозуюче вікно пристрою на розкидаючий диск Встановлено, що відцентровим дисковим розкидачем сипких мінеральних добрив властива природна нерівномірність розподілення добрив по поверхні поля, яка значно посилюється сегрегацією часток добрив на стадії їх польоту. Так досягти підвищення якості розподілу можна за рахунок істотного зменшення ширини розкидання добрив кожним окремим диском, зменшивши його діаметра. З метою покращення якості розсіву добрив запропоновано багатодисковий пристрій для розсіву мінеральних добрив по поверхні поля. Пропонується пристрій виконати у вигляді самостійних, функціонально незалежних модулів. Кожен модуль складається з трьох незалежних блоків: місткості для добрив з мішалкою; горизонтального дискового дозатора з калібрувальними отворами; горизонтальної тарілки розкидача. Кожен з блоків забезпечений індивідуальним електроприводом. Таке виконання дає можливість здійснювати регулювання дозування добрив на розкидаючу тарілку і дальності розкиду добрив, шляхом індивідуальної установки певного числа обертів обертання диска дозатора і тарілки розкиду добрив. Дана компонування не обмежувати їх число та місцем закріплення на рамі, а ширина захопленню агрегату буде регламентуватися тільки їх кількістю і дальністю розкиду добрив кожним індивідуальним блоком. У результаті досліджень макетного зразка дозатора з активним примусово- порційним дозуванням сипких мінеральних добрив отримана його задовільна роботоздатність. Але дослідження показали, що величина заповнення отворів диска залежить від обертів його обертання і від розмірних параметрів вікон завантаження і вивантаження, а також наявності бордюру розташованого у кінці завантажувального вікна. Бордюр запобігає зрушенню шарів добрива відносно один до одного і поверхні диска, що обертає, тим самим покращуючи заповнення отворів добривами.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Артьомов, М., Калюжний, О., Романашенко, О. і Колодяжний, І. (2020) «Оцінка розмірних і якісних параметрів роботи горизонтального дискового дозатора», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 76-80. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).76-80.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.